Ravustuskausi alkoi jälleen 21. heinäkuuta ja kestää lokakuun loppuun asti. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry muistuttaa tiedotteessaan, että rapu kärsii elävältä keittämisestä sekä vääristä säilytystavoista.
Pitkä säilytysaika stressaa rapua
– Ravut ovat vesieläimiä, mutta silti niitä pidetään sekä kaupoissa että kodeissa joko kuiviltaan tai liian pienissä vesimäärissä. Rapuja säilytetään ylipäätään elävinä liian pitkiä aikoja, mikä aiheuttaa ravulle samanlaista stressiä, jota teuraseläimet kokevat eläinkuljetusten, lastausten ja teurastamolla odottelun aikana, HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen vertaa.
Ravut myös keitetään elävinä, sillä ne pilaantuvat lyhyessä ajassa. Jo muutaman tunnin kuolleena olleet ravut voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen.
”Rapu tuntee kipua”
Yhdistyksestä sanotaan useiden tutkimusten puoltavan sitä, että mukaan ravut ja hummerit tuntevat kipua.
Ravun kärsimykset pitkittyvät etenkin silloin, jos kattilaan heitetään kerrallaan useita rapuja. Jo viiden ravun keittäminen yhtä aikaa jäähdyttää veden ja pitkittää ravun kuolemaa. Myös liian vähäinen keittoveden määrä ja veden riittämätön kuumennus hidastavat kuolemaa.
Yhdistyksen kanta on, ettei ruoka saa perustua eläinrääkkäykseen.