Kuluttajaliitto julkisti hallitusohjelmatavoitteensa tiistaina. Seitsemän kohdan toivelistassa kärjessä ovat kuluttajien ostovoiman turvaaminen, itsehoitolääkkeiden saaminen apteekeista vähittäistavarakauppoihin sekä viestintäpalveluiden kattavuuden laajentaminen.
– Muun muassa Norjassa käsikauppalääkkeitä voi ostaa muualtakin kuin apteekeista. Uskomme, että tämä on mahdollista ilman, että potilasturvallisuus vaarantuu lainkaan, Kuluttajaliiton pääsihteeri Jyrki Konola sanoo.
Konolan mielestä tärkein hallitusohjelmatavoite on kuitenkin kuluttajien ostovoiman turvaaminen.
– Kuluttajien ostovoiman positiivinen kehitys on välttämättömyys kehittyvälle ja kasvavalle taloudelle. Se ylläpitää työllisyyttä, ja on tärkeää, että ostovoiman taso säilyy vähintään nykyisenä, Konola sanoo.
Liiton mielestä tietoliikenneyhteyksiä on tehostettava ja parannettava alueellisesti kattaviksi.
– Suomi ei ole enää tietoyhteiskuntakehityksen kärkimaiden joukossa. Esimerkiksi nopeat laajakaistayhteydet eivät ole yleistyneet meillä samaan tahtiin kuin muissa maissa. Nykyaikaisten ja riittävän nopeiden laajakaistayhteyksien tarjoaminen kaikille kuluttajille kohtuulliseen hintaan on varmistettava koko Suomessa.
Pikavippejä rajoitettava edelleen
Kuluttajaliitto haluaa käydä taistoon pikavippifirmoja vastaan.
– Ylivelkaantuminen on merkittävä ongelma, jota kärjistävät kalliit ja usein kohtuuttomin ehdoin annetut pikavipit.
Pikavippien haittoja on pyritty vähentämään lainsäädännöllä. Valvonnassa on paljastunut, että monilla alan yrityksistä on puutteita esimerkiksi lainanottajan tunnistamisessa tai myöhässä olevien lainojen perinnässä.
– Tulevalla hallituskaudella on selvitettävä tehokkaita keinoja puuttua pikavippien kaltaiseen elinkeinotoimintaan, esimerkiksi kulukaton avulla, Konola vaatii.
Kuluttajaliitto kiinnittää tavoitteissaan huomiota myös julkisen sektorin tarjoamiin palveluihin. Etenkin terveyspalveluissa asiakkaan oikeusturva voi olla huteralla pohjalla.
– Julkisten palvelujen yksityistäminen on vaikuttanut siihen, että kuluttajan oikeusasema on muuttunut epäselväksi. Keskeisintä on, että kuluttajan asema palvelun markkinoinnin, laadun ja siihen liittyvien hyvitysten, neuvonnan ja riitojen ratkaisun osalta on riippumaton siitä, tuottaako palvelun yksityinen vai julkinen taho.
Kuluttajaliitto vaatii hallitukselta lisätoimia myös elintarviketurvallisuuden parantamiseksi sekä ryhmäkanneoikeuden laajentamiseksi.