Vuoden 2005 eläkeuudistuksessa asetettiin tavoitteeksi, että 25-vuotiaalle lasketun eläkkeellesiirtymisiän odotteen pitäisi olla vähintään 62,4 vuotta vuonna 2025. Viime vuosikymmenelläkin puhuttiin kestävyysvajeesta ja katsottiin, että eläkkeelle siirtymisiän pitäisi nousta, jotta kestävyysvaje olisi kohtuullinen.
Tuoreet tiedot eläkkeelle siirtymisistä kertovat, että tavoite etenee etuajassa.
”Nyt julkistetut tiedot eläkkeelle siirtymisestä yllättävät. Odote 25-vuotiaalle on jo 60,9 vuotta eli vain 1,5 vuoden päässä vuodelle 2025 asetetusta tavoitteesta”, kirjoittaa tutkimuspäällikkö Anna-Maija Lehto Tilastokeskuksen Tieto & trendit -blogissa.
Lehdon mainitsemat tiedot perustuvat Eläketurvakeskuksen tuoreisiin selvityksiin. Viime vuonna työeläkkeelle siirryttiin keskimäärin 60,9-vuotiaana, missä nousua edellisvuodesta oli 0,4 vuotta. Ennakkoarvio oli, että odote olisi säilynyt lähes ennallaan.
Ikääntyneetkin työssä
Lehdon mukaan tärkein syy eläkkeelle siirtymisen myöhentymiseen on todennäköisesti vuoden 2005 eläkeuudistus, jossa eläkkeelle voidaan siirtyä joustavasti 63–68 vuoden iässä.
Aiemmin eläkeikä oli 65 vuotta. Vaikka alin eläkkeelle siirtymisen ikä laski kahdella vuodella, on myös 60–64-vuotiaiden työllisyysaste noussut koko ajan lamavuodesta 1994 lähtien. Silloin 60–64-vuotiaista oli työllisiä 17 prosenttia, tänä vuonna luku on 44 prosenttia.
Moni töissä eläkkeeltä
Lehto huomauttaa myös siitä, että tuoreimman työvoimatutkimuksen mukaan heinäkuussa yli 65-vuotiaita työllisiä oli 48 000 henkeä.
”Heistä hyvin monet ovat eläkkeellä työskenteleviä. Tätä joukkoa ei eläkeikälaskelmissa yleensä lainkaan oteta huomioon”, hän kirjoittaa.
”Kaikki viittaa siihen, että vuoden 2005 eläkeuudistus on toiminut hyvin. Ne, jotka ovat pystyneet, ovat jatkaneet entistä pidempään työelämässä.”
Lehto jatkaa Tilastokeskuksen työolotutkimusten osoittavan myös, että halukkuus jatkaa yli 63 ikävuoden on lisääntynyt, kun sitä on kysytty yli 45-vuotiailta.
Työkyvyttömiä entistä vähemmän
Hänen mukaansa työolotutkimuksista tiedetään myös se, että raskasta työtä tekevien terveys ei salli jatkamista 63 ikävuoden jälkeen. Siksi on hyvä, että työstä voivat luopua ne, jotka eivät koe jaksavansa. Työurien jatkamistavoitteet saavutetaan muutenkin, semminkin kun työkyvyttömyyseläkkeiden määrä on viime vuosina vähentynyt. Työkyvyttömyyseläkkeellä on nyt 192 000 henkeä mikä on 50 000 vähemmän kuin 1996.
Eläketurvakeskuksen mukaan työvoimaan kuulumisajan odote viime vuonna oli 37,2 vuotta, mihin on 2000-luvulla tullut kahden vuoden lisäys. Työllisen ajan odote oli 34,3 vuotta, missä lisäystä on lähes kolme vuotta.