Keski-Suomen kunnanjohtajien mielestä terveyskeskusten on syytä välttää vuokralääkärityön ostamista jo pelkästään taloudellisista syistä.
Keski-Suomen kunnanjohtajat kiinnittävät yhteisessä kannanotossa huomiota kuntien taloudellisen tilanteen merkittävään heikkenemiseen, minkä vuoksi kuntien talous ei kestä mitään ylimääräisiä kustannuksia.
Terveyskeskusten ylilääkärien tekemän selvityksen mukaan Keski-Suomen terveyskeskusten vuokralääkärityövoiman kustannukset olivat viime vuonna yhteensä n.oin 4,3 miljoona euroa ilman Jämsän seutua.
Viime keväänä terveyskeskusten 200 lääkärin virassa työskenteli yhteensä 15 vuokralääkäriä, joista kuusi kokoaikaisesti ja yhdeksän osa-aikaisena. Vuokralääkäreiden osuus edusti vain noin 5 prosenttia terveyskeskusten lääkärien vakansseista. Vuokralääkärityövoimalla ei näin ollen ole kovin merkittävää vaikutusta palvelujen saatavuuteen.
Toiminnan laatu heikkenee
Kun yhden vuokralääkärin vuosikustannus on noin 200 000 euroa ja jopa enemmänkin, kuntajohtajat ovat sitä mieltä, että terveyskeskusten olisi syytä välttää vuokralääkärityön ostamista jo pelkästään taloudellisista syistä.
Vuokralääkärijärjestelmä saattaa myös heikentää hoidon jatkuvuudetta, sekä lisätä koko terveydenhuollon resurssien tarpeetonta käyttöä. Kunnanjohtajien mielestä siitä aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia ja mahdollisesti myös toiminnan laadun heikkenemistä. Lisäksi vuokralääkäreiden käyttämisen todetaan myös aiheuttavan eriarvoisuutta lääkärikunnan keskuudessa.
Kunnanjohtajat kannustavat terveyskeskuksia vuokralääkärityövoiman ostamisen sijasta suuntaamaan aktiiviset rekrytointitoimet lääkäreihin, joilla on valmiutta tulla terveyskeskuksiin suoraan virkasuhteeseen sekä luomaan heille kiinnostavat ja ammattitaitoa kehittävät työyhteisöt ja toimintamallit.