Suomen ammattiin opiskelevien liitto (SAKKI) kertoo tiedotteessaan olevansa erittäin huolissaan siitä mahdollisuudesta, että ammatillinen koulutus yhdistetään sote-uudistukseen. Hallituksen itse kaavailema toisen asteen uudistus on vaarassa epäonnistua, jos uudistamisen sijaan ammatillista koulutusta kohdellaan puhtaana poliittisena pelimerkkinä.
“Nyt mennään ojasta allikkoon,” toteaa SAKKI:n puheenjohtaja Musa Jallow.
“Ammatillista koulutusta on pakko uudistaa, mutta uudistaminen ei onnistu, jos amis on SOTE-sotkun pelinappula. Olemme erittäin huolissamme siitä, että ammatillista koulutusta ei enää tulevaisuudessa pystytä ohjaamaan kokonaisuutena, vaan sen laadusta ja muista kysymyksistä tullaan päättämään aluekohtaisesti.”
Tutkintojen laatu ei saisi vaihdella
Ammatillisen koulutuksen tuottamien tutkintojen laadun pitäisi olla mahdollisimman yhdenvertaista. Kaikilla ammattiin opiskelevilla on oikeus saada laadukasta koulutusta. SAKKI:n mukaan nimenomaan laadun rajut vaihtelut alueittain ja järjestäjittäin ovat keskeinen ongelma jo tälläkin hetkellä.
Järjestön mukaan ammatillisen koulutuksen tehtävien siirtäminen maakunta-alueille tarkoittaisi sitä, että ammatillista koulutusta kokonaisuutena ei ohjaisi enää kukaan. Tällaisessa tilanteessa laadulliset vaihtelut kasvaisivat entisestään.
Koulutuspolitiikka koulutuspolitiikkana
SAKKI:n mukaan ehdotetulla muutoksella heikennettäisiin nimenomaan niitä asioita, joita uudistuksella on tarkoitus parantaa. Ammattikoulutuksen yhdistäminen soteen heikentäisi tutkintojen laadunvarmistusta, koulutuksen saavutettavuutta, yksilölähtöisyyttä ja niin sanottua osaamisperusteisuutta.
Järjestö jatkaa, että toista astetta on käsiteltävä kokonaisuutena. Jos ammatillinen koulutus viedään maakuntatasolle ja lukiokoulutus jätetään kuntien vastuulle, eriytetään toisen asteen koulutus kahdeksi eri osaksi, jolloin koulutusjärjestelmän ja etenkin koulutuksen laadun kehittämisestä tulee huomattavasti nykyistä vaikeampaa.
“Mitä käy ammatillisen koulutuksen uudistukselle, jos se sidotaan osaksi suurempaa kokonaisuutta eli sotea? Koulutuspolitiikkaa tulee tehdä omana kokonaisuutenaan, eikä osana sosiaali- ja terveyspolitiikkaa. Ammatillinen koulutus on pidettävä erossa sote-sopasta.”