Erittäin onnettomien määrä on hieman kasvanut viimeisen 12 vuoden aikana. Nyt kaikkiaan 17 prosenttia suomalaisista kokee itsensä onnettomaksi.
Onnettomuuden kokemukset tiivistyvät toimeentulovaikeuksista kärsiviin ryhmiin. Työttömistä jopa 40 prosenttia kokee itsensä onnettomaksi. Myös maanviljelijät ja alle 25-vuotiaat nuoret kokevat itsensä aiempaa onnettomammiksi.
Tiedot selviävät Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) Onnellinen Suomi –tutkimuksesta, jonka tiedot kerättiin osana EVAn vuoden 2016 Arvo- ja asennetutkimusta.
Tutkimukseen vastasi tammikuussa 2 040 henkilöä.
Erittäin onnellisia on 15 prosenttia suomalaisista. Onnellisten osuus ei ole muuttunut vuosituhannen alkuvuosista. EVA teki edellisen onnellisuusmittauksen vuonna 2004.
Virolaiset lähes yhtä onnellisia
Suomalaisten tulevaisuudenusko on hieman vahvistunut. Nyt 31 prosenttia suomalaisista arvelee, että asiat ovat viiden vuoden päästä paremmin kuin nykyään. Vuonna 2011 vain 15 prosenttia ajatteli viiden vuoden päästä menevän paremmin.
EU-maat kattavassa vertailussa suomalaiset sijoittuivat onnellisuudessa viidenneksi. Suomalaisten onnellisuus ei ole viime vuosina kasvanut. Ruotsalaiset ovat onnellisuudessa ohittaneet suomalaiset. Virolaiset ovat lähes yhtä onnellisia kuin suomalaiset.
Kaikkiaan 80 prosenttia vastaajista koki, että on onni ja etuoikeus saada olla suomalainen.
EVAn tutkimuspäällikön Ilkka Haaviston mukaan suomalaisuuden arvostus on kytköksissä talouskasvuun.
– Aina, kun talous on sukeltanut, on myös suomalaisuuden arvostus hiipunut, Haavisto kertoo.
EVA on seurannut suomalaisuuden arvostuksen muutoksia vuodesta 1984 lähtien.