Fideliä etsimässä (Finding Fidel: The Journey of Erik Durschmied, 2010) on monin tavoin antoisaa katseltavaa tarjoava dokumentti. Siinä menneisyys herää hetkeksi eloon kiehtovalla tavalla.
Dokumentti kuvaa Kanadaan parikymppisenä emigroituneen itävaltalaissyntyisen Erik Durschmiedin (s. 1930) uraa. Sen alkuun kuuluu olennaisena osana nuori Fidel Castro. Kaksikon kohtaaminen tapahtui 1958 Sierra Maestran vuorilla.
Sittemmin sotakuvaajana ja -reportterina mainetta niittänyt Durschmied sai kuvattua harvinaisen haastattelun tuolloisesta sissipäälliköstä. Otteet haastattelusta ryydittävät mukavasti Bay Weymanin ohjaamaa dokumenttia. Sen keskiössä on vuodenvaihteessa 2008–2009 tapahtunut muistelomatka, jonka Durschmied teki tuttuihin vuoristomaisemiin yhdessä pienen kuvausryhmän kanssa.
Nykyhetki ja menneisyys kohtaavat dokkarissa intensiivisellä tavalla. Durschmiedilla on fiksu, avoin ja illuusioton näkökulma, on kysymys sitten hänen omasta urastaan tai Fidel Castron ja nyttemmin hänen pikkuveljensä Raúl Castron johtamasta Kuubasta.
Durschmiedin kokemana nuoren Fidelin persoonasta ja hänen ideologiastaan saadaan uskottavan tuntuinen kuva, joka on paikkansa historiassa ansainnut.
Durschmiedin mielestä Castrosta säteili voimakas aura, joka teki heti selväksi, kuka hän oli ja miksi ihmiset häntä seurasivat. Mielenkiintoinen on näkemys Fideliä vähän vanhemman Celia Sanchezin (sihteeri ja rakastajatar) osuudesta vuorilla. Vuoden 1958 kuvamateriaalia on muutenkin mukana kiitettävän paljon.
”Viva Fidel, viva la revolucion, viva Cuba libre!” kajauttaa presidentti Raúl Castro vuoden 2009 uudenvuodenpuheensa päätteeksi, ja kansa vastaa huutoon. Kanadalaisvieras ei ole yhtä innostunut: hänen mukaansa samoja venceremos-fraaseja on ehditty viidenkymmenen vuoden aikana kelata kyllästymiseen asti. Historialla on tapana glorifioida voittajat, eikä Kuuba tee tässä suhteessa poikkeusta.
Durschmied on kriittinen, mutta antaa myös tunnustusta. Hänen mielestään on selvää, että Castron johdolla Kuubassa on saatu paljon hyvää aikaan, mitä tulee yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon suhteen. Samaan hengenvetoon hän lisää, että hinta on eräiltä osin (esimerkiksi mielipiteen vapaus) ollut kova.
Fideliä etsimässä. Teema ti klo 21.00. Vain suorana.