Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma (Sre) kertoo, että kolmannes nykyisistä ympäristövaikutuksista ja ilmastonmuutoksesta johtuu ruokatuotannosta. Ohjelma suosittele lähiruokaa.
– Meillä on valtavat mahdollisuudet syödä hyvin ja nauttia ruoasta niin, että teemme myös ympäristölle hyvää, ohjausryhmän puheenjohtaja, Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio sanoo.
Sre-ohjelma on rakentanut erityisen Hyvinsyöjä -kampanjan, jossa opastetaan herkkuja syöviä ostamaan oikeanlaista ruokaa.
Lähiruoka on parasta
Husu-Kallion mukaan vastuullinen syöminen kiinnostaa kuluttajia, koska moni haluaa omilla toimillaan jarruttaa ilmastonmuutosta.
Ruokatuotanto vaikuttaa erityisesti vesistöjen tilaan ja monimuotoisuuteen. Yhä useammin halutaan kuitenkin paitsi herkullista myös eettisesti tuotettua ruokaa.
– Hyvinsyönti ei ole vaikeaa. Itse suosin sesongin tuotteita. Tällä hetkellä esimerkiksi kaali ja marjat ovat parhaimmillaan.
Myös Hyvinsyöjä -kampanjassa kehotetaan suosimaan lähiruokaa.
– Ruoan lyhyt tie tuotannosta pöytään on ympäristön kannalta hyvä asia. Nopeasti kuluttajalle päätyvä ruoka on varmasti tuoretta ja maistuvaa. Valinnoillamme tuemme työpaikkojen ja elävän maaseutuympäristön säilymistä kotimaassa, kampanjassa todetaan.
Kampanja kehottaa kuluttajia selvittämään aina, mistä ruoka on peräisin.
Sesonkiherkuista kehotetaan viemään parhaat päältä. Samalla pienennetään ruoan haitallisia vaikutuksia ympäristöön.
– Nauti marjoista, juureksista, kasviksista, sienistä, luonnonkaloista ja lihasta, kampanja kehottaa.
Roskis pitää laittaa paastolle
Elintarvikkeiden ketjussa roskiin päätyy Suomessa jopa puolet ruuasta. Suomalaisten arvioidaan heittävän vuosittain roskikseen henkeä kohti 20 – 30 kiloa ruokaa.
Kampanja kehottaa laittamaan roskiksensa paastolle.
– Ruokaa heitetään pois usein huomaamatta. Ruokalista pitäisi aina suunnitella niin, että tähteet käytetään hyödyksi. Ruokaa voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.
Moni ympäristöstä ja ilmastosta kiinnostunut hyvinsyöjä tuskailee myös pakkausten kanssa. Ruoan pakkaamisen kokonaisvaikutukset ovat kuitenkin suhteellisen vähäiset.