”Määräaikaisuuksien turha ketjuttaminen, liian alhainen palkkaus työehtosopimukseen nähden, perusteeton irtisanominen ja päälle vielä todennäköinen syrjintä raskauden perusteella. Aika ´hyvin´ yhdeltä työnantajalta ja vieläpä samassa paketissa!”
Tosiasiaa suomalaisesta työelämästä kerrotaan Facebookiin perustetussa Potkut huonolle duunille -yhteisössä.
Myös Vasemmistonuoret kerää jälleen kokemuksia työelämän epäkohdista Ilmianna pomosi -kampanjassa.
Keskimääräinen työkyvyttömyys- eläkkeelle siirtymisikä on nyt vain 52 vuotta.
Eilen vietettiin hyvästä syystä kansainvälistä Kunnon työn päivää, johon myös suomalaiset palkansaajakeskusjärjestöt osallistuivat. Työntekijöiden oikeuksien kuuluttamiselle on huutava tilaus ja tarve, sillä työelämän pirstoutuessa pelisäännöt alkavat olla hämärät varsinkin nuoremmilla sukupolvilla.
Facebook-ryhmässä huonoksi työksi määritellään esimerkiksi epävarmuus työsuhteen jatkosta, uuvuttavat työtehtävät ja epätasa-arvoinen palkka. Sama palkka samasta työstä ei nykyisessä työnantajakulttuurissa välttämättä toteudu ellei työntekijä itse osaa pitää puoliaan. Varsinkin vasta työelämään tulevien nuorten taas on vaikea tietää oikeuksiaan. Peruskoulujen yhteiskuntaopetus työelämätietoudesta puhumattakaan rapautettiin elinkeinoelämän tavoitteiden mukaisesti jo takavuosikymmeninä. Ammattiyhdistysliike ja paikalliset luottamusmiehet ovat paljon vartijoita.
Työelämän epäkohdilla on suora yhteys vaivalloisesti eteneviin hankkeisiin työurien pidentämiseksi. Keskimääräinen työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisikä on nyt vain 52 vuotta. Laatu on terveystekijä, huono laatu sairastuttaa.
Positiivisiakin esimerkkejä työelämästä onneksi löytyy. Tasavallan presidentti Tarja Halonen luovutti eilen työelämäpalkinnon kahdelle hankkeelle, joilla ikääntyneitä on autettu jaksamaan.
Toisen palkinnoista saivat Metallityöväen liitto ja Teknologiateollisuus, jotka ovat konkreettisella ohjelmalla edistäneet työturvallisuutta ja -terveyttä. Saarioisten Sahalahden tehtaalla taas on kevennetty yli 55-vuotiaan työntekijän työtä hänen halutessaan ilman ansiotason laskua. Nyt malli on leviämässä koko elintarvikealalle koskien jo 50 vuotta täyttäneitä.
Molemmat ohjelmat ovat pidentäneet työuria niin, että 60 vuotta täyttäneiden osuus työntekijöistä on noussut.
Paljon voidaan siis tehdä työurien jokaisessa vaiheessa. Viime kädessä kysymys on siitä, onko työnantajilla malttia vaurastuttaa koko kansakuntaa tässä pikavoittojen maailmassa. Silloin pitäisi ajatella nenäänsä pidemmälle.