Työväenmuseo Werstaalla Tampereella avataan torstaina 3.3. näyttely Innasta Suomesta.
Esillä on Martti ”Huuhaa” Innasen naivistisia maalauksia Suomen Gallupin Säätiön kokoelmasta. Nähtävillä on 70 teosta 1970-luvulta 2000-luvulle. Näyttelyn teemana on suomalaisuuden kuva, jota Innanen käsittelee ironiseen sävyyn taiteessaan.
Innanen (s. 1931) on tunnetuimpia suomalaisen naivistisen taiteen edustajia. Hän on tunnettu humoristina kuvataiteen lisäksi myös musiikin alalla. Innanen aloitti maalaamisen 1970-luvulla. Kuvataiteilijana Innanen on itseoppinut ja hän on toiminut päätoimisena kuvantekijänä vuodesta 1985 lähtien. Innasta on innoittanut maalaamaan erityisesti suomalaisuus, jota taiteilija käsittelee ironian, parodian ja satiirin keinoin. Lisäksi Innanen iloittelee suomen kielen sävyillä. Teosnimien herkuttelu henkilöiden ja paikkojen nimillä tuo lisätason ironiaan.
Näyttely Innasta Suomesta esittelee suomalaisen kotonaan ja tyypillisessä suomalaisessa maisemassa, erilaisia ihmissusia sekä valikoiman venäläisiä idän ihmeitä. Maalausten suomalainen on tyyppihahmo, nenää kaivava mies karvalakki päässä. Monet maalauksista sijoittuvat johonkin myyttiseen aikaan suomalaiselle maaseudulle. Oma lajinsa ovat Innasen ihmissudet, jotka ovat esillä näyttelyssä esimerkiksi Multian iloisten ihmissusien tai Pälkäneen turvemökin ihmissusien muodossa.
Suomalaisten tyypillisyyksien ja erikoisuuksien, kuten Tangolaulajan, Juupajokelaisten tai Pate Jurvakaisen, Tuupovaaran punk-filosofin lisäksi Innanen on kuvannut venäläisiä neuvostokansalaisina. Idän ihmeiden äärellä esillä ovat esimerkiksi Odessan kirnumuseon intendentti ja Kaukaasialainen kameliposteljooni.
Näyttely on avoinna yleisölle perjantaista15.toukokuuta asti.