Leipomoyhtiö Vaasan Oy:n yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Vaasan Oy on päättänyt lopettaa Turun leipomon ja irtisanoa työntekijöitä yrityksen muistakin yksiköistä yhteensä 66 henkilötyövuoden verran.
Vaasan myös siirtää entistä suuremman osan kotimaisten tuotemerkkien valmistuksesta ulkomaille. Tallinnaan menevät sekä Isoäidin pitkon valmistus että merkittävä osa paahtoleipien tekoa.
Tuotanto päättyy Turussa juhannukseen mennessä ja työt loppuvat 40 työntekijältä.
– Päätös oli meille työntekijöille pettymys, ja erityisesti siksi, että Vaasan päätti siirtää tuotantoa ulkomaille, sanoo Turun leipomon pääluottamusmies Tapio Virtanen.
– Olimme yllättyneitä lopettamispäätöksestä myös siksi, että leipomon tiloissa on vielä kaksi vuotta vuokrasopimusta jäljellä.
Vaasan ei kuunnellut yt-neuvotteluissa työntekijöiden vaatimuksia kotimaisen tuotannon ja lähiruuan puolesta, vaikka tutkimuksetkin osoittavat, että kuluttajat haluavat kotimaisista raaka-aineista ja Suomessa valmistettuja elintarvikkeita.
Lakosta syntipukki
Vaasan on syyttänyt SEL:n viime kevään laillista työtaistelua markkinaosuuden menetyksistään.
– Tosiasia kuitenkin on, että Vaasan Oy:n johto saa katsoa peiliin, kun syyllistä markkinaosuuden laskuun etsii, sanoo Suomen Elintarviketyöläisten liiton SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.
– Vaasan luopuu tällä päätöksellään itse osasta markkinaosuuttaan, koska kuluttajat haluavat ostaa kotimaisia ja paikallisia tuotteita, Kuntonen toteaa.
SEL ei hyväksy kotimaisten tuotemerkkien valmistusta ulkomailla.
– Tuotteiden kotimaiseksi peseminen on äärimmäisen tuomittavaa. Kuluttajan luottamus kotimaiseen ruokaan kärsii, kun tutuilla tuotemerkeillä myydään myös ulkomailla tehtyjä elintarvikkeita, Kuntonen kritisoi.