Luontokuvaajat Hannu Siitonen, Benjam Pöntinen ja Bo-Göran Lillandt ovat lähteneet yhdessä edistämään vapaaehtoista metsiensuojelua valokuviensa voimalla.
Kuvaajien yhteistyön tuloksena on syntynyt valokuvanäyttely, jonka kuvissa sukelletaan arvokkaiden metsäkohteiden maisemiin sekä tutustutaan metsäluonnon harvinaisiin ja uhanalaisiin lajeihin. Kuukkelin ja liito-oravan lisäksi kuvissa esiintyy monimuotoisten metsien eliöitä hämähäkistä siperiankärhöön.
Jyväskylän kaupunginkirjastossa esillä olevan näyttelyn taustalla on METSO-ohjelma eli Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma 2008–2016.
Jäljellä olevien arvometsien säilyminen on entistä tärkeämpää.
– METSO on metsien monimuotoisuutta turvaava hanke, jonka avulla maanomistajat voivat valtion tuella suojella metsänsä monimuotoisuutta. Samalla he voivat pyrkiä varmistamaan, että Suomessa kasvaa jatkossakin sellaisia metsiä, joissa myös uhanalaiset ja taantuneet eliölajit voivat elää, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja Juhani Paavola.
– Näyttelyssä mukana olevista valokuvaajista Hannu Siitonen tunnetaan etenkin kuukkelikuvistaan, Benjam Pöntinen ehkä eniten liito-oravakuvistaan ja Bo-Göran Lillandt kuukkelitutkimuksesta.
Metsien muutos herätti
Huoli metsäluonnon tulevaisuudesta sai kuukkelitutkija Lillandtin tarttumaan kameraan.
– Olen seurannut kuukkeleita Etelä-Pohjanmaalla yli 30 vuoden ajan. Näinä vuosina metsämaisemat ovat kokeneet suuria muutoksia. Erityisen huolestuneena olen katsonut metsien muutosta viime vuosina, kun tutkimukseni kohteena oleva kuukkelikanta on kutistunut kiihtyvää tahtia.
Monimuotoiset metsät käyvät Lillandtin mukaan yhä arvokkaammiksi.
– Jäljellä olevien arvometsien säilyminen on entistä tärkeämpää. Metsäluonto on keskeinen osa suomalaisuutta, joten metsän suojelulla säilytetään luonnon lisäksi myös kulttuuria tuleville sukupolville.
Kuukkeleita koko ikä
Kristiinankaupungissa asuva Lillandt on tutkinut kotiseutunsa kuukkeleita noin 30 vuoden ajan. Hänen kirjoituksiaan ovat julkaisseet useat tiedelehdet ympäri maailmaa.
Hannu Siitonen on harrastanut luonnossa liikkumista pienestä pitäen. Isänsä mukana metsätöissä kulkiessaan hän tarkkaili kuukkeleita, jotka myöhemmin katosivat Siitosen kotiseudun Parikkalan metsistä kolmeksikymmeneksi vuodeksi. Vuonna 1994 Siitonen havaitsi metsässä pesivän kuukkelipariskunnan ja alkoi tarkkailla sekä kuvata lajia. Vuonna 2003 ilmestyi hänen kuukkelikuvistaan kirja Kuukkeli – sielunlintu, johon tekstit on kirjoittanut Heikki Willamo. Maailman luonnonsäätiö WWF valitsi kirjan vuoden luontokirjaksi.
Benjam Pöntinen Lapualta on toiminut valokuva-ammattilaisena reilut 20 vuotta, pääasiassa luontokuvaajana erityiskohteenaan eteläpohjalainen kulttuurimaisema, liito-orava ja linnut.
Maaliskuun 26. päivään asti esillä olevan näyttelyn järjestää Suomen luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piiri ry yhdessä Suupohjan kuukkeliprojektin kanssa ja Kuukkeli-yhteistoimintaverkoston tuella.