Käsityönä tehtävillä pienpanimo-oluilla on Suomessa kysyntää. Pienpanimoiden tuotanto lähes kaksinkertaistui vuodesta 2009 viime vuoteen.
Viime vuonna pienet panimot tuottivat 8,2 miljoonaa litraa, kun edellisvuotena pantiin 4,7 litraa. Tänä vuonna määrän ennustetaan nousevan yli kymmeneen miljoonaan litraan.
Myös panimoiden määrä kasvaa. Kun niitä vuonna 2008 oli 26, nyt määrä on jo lähes 30.
– Näiden lisäksi on joitakin panimoita, jotka eivät tuota olutta koko vuotta, Suomen Pienpanimoliiton puheenjohtaja Pekka Kääriäinen sanoo.
Hänen mukaansa käsityönä tehtyjen oluiden myynnin kasvua ei ole saavutettu alennusmyynneillä, vaan erikoistumalla ja kilpailemalla tuonnin kanssa.
– Kotimaisten suurten panimoiden kanssa emme kilpaile, vaikka pienpanimoissa pantavia oluita voidaan vaihdella sujuvammin kuin suurissa, Kääriäinen sanoo.
Pienpanimot tuottavat jo lähes kaksi prosenttia kotimaisen oluen myynnistä.
Suomessa pienpanimoksi määritellään tuotantolaitos, joka valmistaa vuodessa enintään kymmenen miljoonaa litraa olutta. Panimon yhteydessä toimii usein myös panimoravintola.
Pienpanimot vaativat suoramyyntilupaa
Pienpanimoliiton tavoitteena on kohottaa pienissä panimoissa valmistettujen oluiden ja sahdin arvostusta sekä parantaa niiden markkinointia.
Pienpanimoiden vahvempia, yli 4,7-prosenttisia oluita voi tällä hetkellä saada myyntiin vain Alkoon ja ravintoloihin. Panimot ovat yrittäneet jo vuosia saada oluilleen ulosmyyntioikeuden tilaviinien tapaan.
– Lähiruoka on tänä päivänä kaikkien huulilla. Kotimaiset pienpanimotkin nojaavat oluen valmistuksessa puhtaisiin suomalaisiin raaka-aineisiin, kotimaiseen työhön ja osaamiseen. Käsityöpanimoissa tuetaan myös suomalaista maataloutta käyttämällä pääraaka-aineena mallasohraa, josta osa on luomua.
Kääriäisen mielestä yli 4,7-prosenttisten oluiden ulosmyynti suoraan tuotantopaikalta tilaviinien ja sahdin tapaan olisi merkittävä keino säilyttää alan pienyritykset tulevaisuudessakin elinkelpoisena.
– Panimoravintolat ja muut pienpanimot joutuvat vastaamaan tuon tuostakin ihmetteleville vierailleen, että maukkaita ja vahvoja oluita ei voi ostaa mukaan.