Kaikki paitsi grillaus on kesällä turhaa, vakuuttavat TV:stä tutut kokit Maija Silvennoinen ja Sami Garam.
– Kyllä se näin on. Kesällä ruuanlaitto on helppoa, Silvennoinen sanoo.
Garamin mukaan grillaus ei liity pelkästään ruuanlaittoon.
– Se on myös yhdessä olemista, yhdessä tekemistä ja nautiskelua. Jos kesällä ei olisi grillausta, niin mitä sitten.
Suklaakakkukin onnistuu
Garamin mielestä grillaamalla saa jumalallista ruokaa. Hänen mukaansa grillissä voi valmistaa mitä tahansa.
– Janne Pekkalan kanssa olemme tehneet yhden kirjan ja kaksi tuotantokautta tv-sarjaa grillaten ja todenneet, että eihän tässä ole mitään rajaa. Olemme grillanneet esimerkiksi suklaakakun, Sami kertoo.
Tämä onnistuu niin, että ostetaan valmis suklaakakkuseos, laitetaan se veden tai kerman kanssa pussiin ja sekoitetaan hyvin. Lisäksi tarvitaan vain vuoka ja grilli, jossa on vierekkäin menevät vastukset.
– Kuumenna ensin koko grilli 150 asteeseen, laita kakku grillin reunalle ja liekki pois keskeltä. Pidä lämpötila 150 asteessa sivussa olevilla liekeillä, Garam opastaa.
Kuhalle rapea pinta
Silvennoinen kehottaa heittämään grilliin karitsaa, riistaa ja broileria. Hän suosittelee myös erilaisia suomalaisia kaloja.
– Kuhasta tulee aivan upea. Siihen saa kivan pinnan grillissä. Hyvän kastikkeen saa smetanasta tai muusta ”ihanan rasvaisesta” tuotteesta.
Silvennoinen ja Garam kehuvat, että myös kaikkia kasviksia voi grillata. Garam tykkää kasvispuolella perunoista.
– Perunaa on viime vuosina mollattu turhaan. Jauhoinen rosamunda, timo tai puikula kypsyy grillissä hyvin.
Voiko grilliin työntää mitä tahansa?
Julkkiskokeilta kestää pitkän tovin keksiä, mitä ei ehkä kannata kokeilla.
– Patoja ja muhennoksia voi olla vaikea valmistaa, Silvennoinen lopulta keksii.
Garamin mielestä sellaista ei kannata grillata, mitä ei muutenkaan voi syödä.
– Ei grillikään muuta syömäkelvotonta syötäväksi.
Grillikekkerit voi pilatakin
Kun omistaa grillin ja paikalla on sopivasti ihmisiä, grillijuhlat ovat melkein valmiit. Julkkiskokit varoittavat kuitenkin pilaamasta kekkereitä jo ennalta.
– Grillijuhlia järjestettäessä kannattaa miettiä ennalta, mitä ihan varmasti onnistuu tekemään. Pitää varata myös kunnolla ruokaa, ettei se heti lopu, Silvennoinen kehottaa.
Helppo tapa pilata grillikekkerit on kokeilla jotakin, mitä ei ole ennen tehnyt.
Garam kehottaa muistamaan myös vaihtopullon kaasua tai grillihiilet. Niitä voi olla vaikea hakea muutamaan oluen jälkeen.
– Juhlat voi pilata myös polttamatta safkat.
Tämän ongelman tuntee Silvennoinenkin.
– Näin tapahtuu, kun grilli pannaan täysille ja kaikki vedetään samalla kovalla lämmöllä. Ensin pitäisi paistaa lihasta pinta kiinni, ja keventää sitten lämpöä.
Silvennoinen muistaa grillijuhlat, joissa yritettiin valmistaa väärää ruhon osaa, sitkeää possun kylkeä.
– Possu ei todellakaan kypsynyt hetkessä. Nälkäiset ihmiset odottivat, mutta se ei valmistunut koko iltana.
Naiset mukaan äijähommiin
Silvennoinen ja Garam toivovat, että naisetkin ottaisivat nykyistä useammin grillihaarukan käteensä.
Garamin mielestä grillin äärellä saisivat puuhailla kaikki. Jos paikalla on kymmenen ihmistä, jokaiselle löydetään helposti jotakin puuhaa. Hän kertoo yrittäneensä opettaa vaimoaankin grillaamaan.
– Grillaus menee kuitenkin usein äijähommaksi. On tietenkin hyvä, jos äijät ovat edes silloin mukana keittiöhommissa.
Silvennoinenkin kertoo olevansa ”tosi ylpeä siitä”, että miehet tekevät edes kesällä ruokaa, jos eivät talvella teekään.
– Mutta kyllä naistenkin pitää ehdottomasti grillata.