Aamiaisella on vaikutusta koko työpäivään. Kun aamulla nauttii hyvän aterian, verensokeri pysyy Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mukaan tasaisena, eikä päivän aikana tule sorruttua naposteluun.
– Aamiaisen syöminen helpottaa myös painonhallintaa. Kylläisenä keskittymiskykykään ei herpaannu, mikä on tärkeää varsinkin erityistä tarkkuutta vaativissa töissä.
Fogelholmin mukaan aamiaisella on merkitystä, koska sitä edeltää pitkä syömättömyys. Sitkeään väittämään aamiaisesta päivän tärkeimpänä ateriana hän suhtautuu kuitenkin varauksella.
– Ihmiset ovat erilaisia. Mikäli aamiainen ei yksinkertaisesti maistu, ei sitä tarvitse syödä väkisin. Meillä kaikilla on erilainen vuorokausirytmi, joten olisi omituista, jos ei olisi myös erilaisia ruokarytmejä.
Lounas vaihtelee – aamiainen pysyy
Aamiaisella on Fogelholmin mukaan oma erityispiirteensä, jota ei välttämättä tule ajatelleeksi. Lounas, päivällinen ja illallinen vaihtelevat, mutta aamiainen on suurella todennäköisyydellä aina lähestulkoon samanlainen.
– Aamiaisen merkittävyys tulee tästä. Mikäli joka aamu syötävä ateria on hyvä ja terveellinen, tulee siitä hyvä peruspilari päivän ravinnonsaannin kannalta. Jos vuosikausia syö huonon aamiaisen, siitä saattaa tulla ongelmia.
Hyvä aamiainen on Fogelholmin mukaan monipuolinen ja kasvisvoittoinen. Siinä on täysjyvävalmisteita tai muuta kuitupitoista, kuten hedelmiä tai vihanneksia. Myös jotain maitovalmistetta, kuten juustoa, kannattaa syödä aamulla. Kalakaan ei ole pahasta.
– Muita maistuvia ja terveellisiä aineksia ovat mysli, pähkinät, banaani, omena ja tuoremehu. Ja esimerkiksi leivän päälle voi laittaa paprikaa, Fogelholm vinkkaa.
Rasvaista lihaa hän kehottaa aamiaisella välttämään.
– Ihminen tarvitsee kala- ja kasvirasvaa, mutta pekonissa on reilusti haitallista eläinrasvaa, joka ei tee terveydelle hyvää. Myös ylenpalttista sokerinkäyttöä kannattaa vältellä.
Työterveyslaitoksen Työpistelehti