Suomalaiset ovat tietoisia siitä, että muistioireita voidaan vähentää terveellisillä elämäntavoilla. Tuoreen tutkimuksen mukaan myös ravinnolla on tärkeä merkitys muistisairauksien ennaltaehkäisyssä.
Muistisairauksia ennaltaehkäistään tunnetusti esimerkiksi riittävällä liikunnalla ja levolla. Tuore suomalaistutkimus vahvistaa, että muistioireiden riskiä voidaan pienentää myös ravintovalinnoilla.
Syö muistisi hyväksi -tutkimuksen mukaan esimerkiksi liikunnan ja aktiivisen sosiaalisen elämän muistioireita ehkäisevä vaikutus tunnetaan suhteellisen hyvin, mutta ravinnosta ja vitamiineista ollaan vähemmän tietoisia.
– Tieto muistioireita ehkäisevistä tekijöistä siirtyy harvoin käytäntöön. Noin yhdeksän prosenttia tutkituista kertoi muistioireiden ennaltaehkäisyn kuuluvan kolmen ruokailutottumuksiinsa eniten vaikuttavan asian joukkoon, kertoo Muistiliiton projektisuunnittelija Heidi Härmä.
Useita riskitekijöitä
Professori Miia Kivipelto näkee ennaltaehkäisyn tärkeänä osana muistiterveyttä ja muistisairauksien välttämistä:
– Kokonaiselämäntapa on avainasemassa muistioireiden ehkäisyssä. Monet muistioireiden riskitekijöistä ovat asioita, joihin kukin voi omalla kohdallaan vaikuttaa – muistiongelmia voi ennaltaehkäistä yksinkertaisilla arjen valinnoilla.
Muistisairauksien tärkeimpiä riskitekijöitä ovat iän ja suvussa kulkevan riskin lisäksi muun muassa kohonnut verenpaine, korkea kolesteroli, diabetes, vähäinen liikunta, B12-vitamiinin puutostilat ja stressi.
Tyydyttynyt rasva pahasta
Runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävä ruokavalio saattaa tutkimusten mukaan lisätä Alzheimerin taudissa tyypillisten amyloidi-plakkien määrää aivojen muistikeskuksessa. Plakit tuhoavat hermosoluja aiheuttaen vähitellen muistin ja kehon toimintojen kontrollin menetystä.
Runsas tyydyttyneen rasva saanti lisää valtimoiden ahtautumista ja riskiä aikuistyypin diabeteksen kehittymiseen sekä aiheuttaa hermokudoksen tulehduksen. Nämä sairaudet vaikuttavat haitallisesti aivoihin, minkä lisäksi tyydyttynyt rasva vaikuttaa aivoihin haitallisesti myös muilla tavoin.
Professori Kivipellon mukaan ravintovalinnat voivat vaikuttaa muistioireiden riskiin.
– Muistisairauksien ja muistioireiden ennaltaehkäisyssä kokonaiselämäntapa ja ruokavalio sekä vitamiinit vaikuttavat olevan keskeisessä roolissa.
Aivoterveydelle edullinen ruokavalio sisältää muun muassa terveellisiä monityydyttymättömiä rasvahappoja, kalaa, marjoja, hedelmiä ja kasviksia. Niin sanottu Välimeren ruokavalio – mm. kasvikset, yrtit, kala sekä hyvät kasvirasvat – on todettu oivaksi muistioireiden ennaltaehkäisijäksi.