Suomen elintarviketyöläisten liitto (SEL) ei hyväksy julkisuudessakin väläyteltyjä palkkojen alennuksia edes väliaikaisesti.
Palkanalennuksilla ei liiton mielestä voi ratkaista yritysten kannattavuusongelmia.
– Jos töitä ei ole tarjota tarpeeksi ja yrityksen on pakko säästää henkilöstökuluissa, se voi väliaikaisesti lomauttaa henkilöstöä tai teettää lyhennettyä työviikkoa palkanalennusten tai irtisanomisten sijaan.
SEL:n perjantaina koolla ollut liittovaltuusto vaatii yrityksiä välttämään irtisanomisia viimeiseen asti. Erityisesti se tuomitsi voittoa tekevien yritysten irtisanomisten kautta tekemät henkilöstövähennykset.
– Yritysten on kannettava yhteiskuntavastuunsa, erityisesti taloudellisesti haastavina aikoina. Ammattitaitoisia ja työnantajaansa sitoutuneita työntekijöitä on arvostettava, eikä työntekijöitä voi potkia ulos vain siksi, että yritys ei saavuta omia tavoitteitaan tai sen tekemä voitto ei ole tarpeeksi suuri. Ei ole myöskään hyväksyttävää, että yritys siirtää Suomesta töitä tehtäväksi ulkomaille huonompien työehtojen maihin.
Sairauskarenssi lisää kustannuksia
SEL muistuttaa, että Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n haluama ensimmäisen päivän palkaton sairauslomakarenssi on myös palkanalennus.
– Tämä palkanalennus kurittaisi erityisesti pienituloisia ja johtaisi siihen, että etenkin pieni- ja keskituloiset joutuisivat palkanmenetyksen välttämiseksi menemään töihin sairaanakin.
Työnantajien tavoitteleman säästön sijaan sairauskarenssi tulisi SEL:n mukaan lisäämään kustannuksia.
– Sairaana töiden tekeminen pidentää sairausaikaa ja voi aiheuttaa pitkiäkin sairauslomia. Sairaana työskenteleminen ei auttaisi myöskään työurien pidentämistavoitteen saavuttamisessa, sen sijaan työkyvyttömyyseläkkeelle joutuvien määrä todennäköisesti kasvaisi.