Suomalaisten kasvihuonetuotteiden ilmastovaikutukset eli hiilijalanjälki on nyt mahdollista laskea Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n kehittämällä verkkolaskurilla.
Viljelijät voivat laskea tuotteidensa todellisen ilmastovaikutuksen ja optimoida tuotantonsa kasvihuonepäästöt koko tuotantoketjussa.
– Vastaavanlaista työkalua ei ole aikaisemmin kehitetty millekään viljelysektorille Suomessa, kertoo hankkeessa mukana ollut MTT:n tutkija Frans Silvenius.
Viljelijäkohtaiseen laskentatyökaluun syötetään yksityiskohtaisia tietoja, kuten esimerkiksi energia, käytetyt lannoitteet ja kasvualusta, jolloin saadaan selville kasvihuonetuotteiden todelliset ilmastovaikutukset.
Suomi-tomaatti ehkä tasoissa ulkomaisen kanssa
Suomen ympäristökeskuksen, Aalto-yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen tuottaman Ilmasto-oppaan mukaan suomalaisen talvella kasvatetun tomaatin hiilijalanjälki on 5–7 kiloa tomaattikiloa kohden, kun Espanjasta kuljetetun tomaatin hiilijalanjälki on vain noin puoli kiloa tomaattikiloa kohden.
Espanjalainen tomaatti ei oppaan mukaan ole kuitenkaan välttämättä yhtään ympäristöystävällisempi vaihtoehto.
Myös Frans Silvenius muistuttaa, että kotimaisten ja ulkomaisten kasvihuonetuotteiden ympäristövaikutuksien vertailussa on huomioitava, että ulkomailla muut kuin energiantuotantoon liittyvät ympäristövaikutukset saattavat olla merkittäviä.
– Esimerkiksi veden käytöllä on suurempi merkitys maissa, joissa vettä ei ole saatavilla samassa mittakaavassa kuin Suomessa. Myös torjunta-aineita käytetään monessa muussa maassa enemmän kuin Suomessa, tutkija sanoo.
Uudessa hankkeessa tehtyjen laskelmien perusteella kotimaisten, uusiutuvalla energialla tuotettujen kasvihuonetuotteiden ilmastovaikutus on samaa suuruusluokkaa kuin vastaavien ulkomaisten tuotteiden.
Laskelmat perustuivat noin viidentoista tilan tietoihin.
Kasvihuonetuottajat esimerkkinä muille
Kehittämisvaiheessa pilottitiloilla laskettiin ilmastovaikutukset tomaatin, kurkun, ruukkusalaatin, tulppaanin ja pauliinabegonian tuotannolle.
– Tämä uusi työkalu auttaa meitä kasvihuonetuottajia valitsemaan ilmastoa vähiten kuormittavat tuotantotavat, sanoo kasvihuonetuottaja Johanna Smith.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen toivoo kasvihuonetuottajien aloitteellisuuden toimivan esimerkkinä muillekin tuotannonaloille.
– Hiilijalanjäljen mittaaminen on vain osa maatalouden ja etenkin kasvihuoneviljelyn ympäristö- ja ilmastotoimia, muita ovat esimerkiksi energiatehokkuuden edistäminen, investoinnit uusiutuvaan energiaan ja fossiilisten energianlähteiden käytön voimakas vähentäminen, Koskinen sanoo.