Vasemmistoliiton kansanedustaja Kari Uotila muistuttaa siitä, että epämääräiset tuotemerkinnät ovat osa harmaata taloutta.
– Sinällään hevosen liha on varmasti yhtä hyvää ja jonkun mielestä jopa parempaakin kuin muiden eläinten liha, mutta kyllähän kuluttajan on tiedettävä mitä tuotteet sisältävät, Uotila kirjoittaa blogissaan Eurooppaa kuohuttavasta ruokakohusta, jossa jotkut valmisruokien tuotemerkinnät ovat johtaneet kuluttajia harhaan, kun todellisuudessa naudan lihaa on korvattu hevosenlihalla.
– Huijaus tuotteen sisällöllä on vakava rikos, vaikkei se elintarviketurvallisuuden kannalta ongelma olisikaan. Näköjään pitkään elintarvikeketjuun sisältyy samanlaiset riskit huijauksista, harmaasta taloudesta ja talousrikoksista, kuin ketjuuntuneeseen alihankintatoimintaan muillakin aloilla.
Uotila vaatii niin EU:ssa ja kansallisella tasolla lisää valvontaa, parempia tuotemerkintöjä ja kovia rangaistuksia. Hän toivoo myös kuluttajilta aktiivisuutta.
– Kuluttajajärjestöt tekevät tässäkin mielessä arvokasta työtä, Uotila kiittää.
Uotila asettaa kyseenalaiseksi myös nykyisen kaltaisen lihankulutuksen mielekkyyden.
– Ilmaston muutoksen kannalta ei ole yhden tekevää, kuinka paljon lihaa maailma popsii, sillä lihan tehotuotanto on ympäristöä kuormittavaa. Tuotannon logistiikkaverkosto, karjalle kaadetut metsät ja rehutuotannon hiilidioksidipäästöt ovat omiaan kiihdyttämään pahenevaa ilmastonmuutosta.
Uotila huomauttaa, että vuonna 2009 valmistuneen World Watch -raportin mukaan lihatuotannon osuus kasvihuonepäästöistä on jopa 51 prosenttia.