Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) pitää monimutkaisia kansainvälisiä tuotantoketjuja haasteena elintarviketurvallisuudelle. Siinä missä kotimaisessa elintarviketuotannossa on edistytty laadunvalvonnan alalla, globalisaatio asettaa haasteen ruoan alkuperän ja turvallisuuden kontrolloimiselle.
Myllykoski vaatii elintarvikeketjuihin läpinäkyvyyttä.
– On esimerkiksi tärkeää ilmoittaa selvästi, jos lihakarjan rehuna on käytetty geenimuunneltua rehua, sanoi Myllykoski eduskunnassa Vasemmiston ryhmäpuheessa elintarviketurvallisuudesta.
Valvontaa tehostettaessa on Myllykosken mielestä vältettävä sääntelyn ylilyöntejä.
– Esimerkiksi kotimaisten pientuottajien asemaa ei ole syytä vaikeuttaa vaikkapa tilojen suoramyyntiä liikaa kahlitsemalla.
Työoloilla on vaikutusta myös ruokaturvallisuuteen.
– Työolot ja elintarvikkeiden turvallisuuspuutteet ovat saman ilmiön eri puolia. On väliä sillä saako ananasmehutehtaan työläinen Thaimaassa inhimillisen palkan. Voiton tavoittelu hinnalla millä hyvänsä on ongelmallista muutenkin taloudessa, saati sitten elintarvikkeissa, joilla on suora vaikutus meidän terveyteemme.