– Lain säätäminen on vasta ensimmäinen askel ikääntyneen ihmisarvoa kunnioittavien palvelujen takaamiseksi kaikille niitä tarvitseville, sanoo järjestön puheenjohtaja Kalevi Kivistö.
Hän muistuttaa, että lailla ei vielä perusteta palveluyksikköjä eikä palkata henkilökuntaa. Sillä annetaan kunnille ohjeet siitä, miten näissä asioissa pitää menetellä.
– Ensimmäiseksi kunnan on laadittava selvät suunnitelmat siitä, miten ikääntyneen eli eläkeiässä olevan väestön palveluja kunnassa on kehitettävä. Ensimmäiset suunnitelmat ovat jo vuosille 2014–16. Huolehtikaamme omalta osaltamme siitä, että kunnat panevat hihat heilumaan, Kivistö ohjeisti joukkojaan.
Pallo on kunnilla
Kivistö muistutti, että kuntien on valmistauduttava tarjoamaan jokaiselle iäkkäälle asukkaalleen, jonka toimintakyvyn rajoitukset sitä edellyttävät, hänen tarvitsemansa palvelut. Hänelle on määrättävä vastuuhoitaja.
– Omaisten ja kunnan vanhusneuvoston on voitava osallistua palvelujen toteuttamisen ja niiden laadun valvontaan. Tämänkin tavoitteen toteuttamisen seurannassa meillä riittää tehtävää – ja patisteltavaa, mikäli kunta ei tartu lain edellyttämiin toimiin.
Lääke yksinäisyyteen
Kivistö toivoo keskustelun jatkuvan myös yksinäisyydestä, jota pidetään suomalaisten ikäihmisten suurimpana ongelmana.
– Eikä ilman aihetta, monet tutkimukset osoittavat näin olevan.
Kivistön mukaan eläkeläisjärjestöillä on lääke yksinäisyyteen. Se on osallistuminen järjestöjen toimintaan.
– Yhteen kokoontumalla, harrastamalla yhteisesti kiinnostavia asioita, kuka soittamalla ja laulamalla, kuka käsitöitä tekemällä, kuka sketsejä laatimalla ja esittämällä, kuka liikuntaa ryhmissämme harrastamalla – mahdollisuudet ovat lukemattomat ja vain mielikuvitus on rajana. Keskustelemalla, vaihtamalla tietoja ja mielipiteitä kerhojemme muiden jäsenten kanssa pysymme perillä maailman menosta ja siitä, mitä meille tärkeissä ikääntymispolitiikan asioissa tapahtuu.
– Lääkkeen teho on myös todistettu monissa tieteellisissä tutkimuksissa. Sosiaalisen pääoman kartuttaminen, jota järjestöihin osallistuminen aikaansaa, on vähintään yhtä tehokasta terveyden ja toimintakyvyn edistämistä kuin monet positiiviset elämäntavan muutokset – tupakan polton lopettaminen, ravintotottumusten muuttaminen terveellisemmäksi tai liikunnan harjoittaminen.
Eläkeläiset ry:n kolmipäiväisille kesäpäiville on kokoontunut noin 2 500 järjestön jäsentä. Päivien lähes kaikki ohjelma on eläkeläisten itsensä tuottamaa ja esittämää.