Palvelualojen ammattiliitto PAMin 2. varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen tukee peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) heinäkuussa aloittamaa alkoholipoliittista keskustelua. Julkunen pitää suurimpana ongelmana nykyistä tapaa pohjustaa ravintolailtaa kotona tuontialkoholilla. Hän toivoisi, että alkoholin nauttiminen tapahtuisi ensisijaisesti valvotusti ravintoloissa.
– Pidän peruspalveluministeri Susanna Huovisen avausta alkoholikeskustelulle hyvänä. Toivottavasti keskustelu jatkuisi rakentavana, jossa huomioitaisiin alkoholinkulutuksen vaikutukset mahdollisimman laajasti, Julkunen sanoi PAMin matkailu- ja ravintola-alan osastojen kesäpäivillä Nurmeksen Bomballa.
Julkusen mukaan paras alkoholin jakelukanava niin kuluttajille kuin yrityksille on Alko. Tämän lisäksi alkoholin hinnoittelulla ja rajoituksilla pitäisi vaikuttaa siihen, että yhä useampi alkoholiannos nautittaisiin jatkossa valvotusti, eli ravintoloissa, hän sanoi.
Itsepalvelua vähennettävä
Julkunen haluaisi laskea alkoholin hinnoittelua ravintoloissa. Hän toivoisi myös, että pöytiin tarjoilu lisääntyisi ja itsepalvelu vähenisi, jolloin asiakkaan päihtymisen tila ja se kenelle tuotteet todella tulevat, voitaisiin aidosti varmistaa.
– On selvää, että alkoholin juominen kotona ravintolan sijaan nostaa alkoholinkulutusta. Ravintolassa tarjotun alkoholin hinta on kuitenkin sillä tasolla, että se ohjaa kotona juomiseen. Nykyinen tapa, jossa ennen ravintolailtaa nautitaan kotona tuontialkoholia päihtymistarkoituksessa, kertoo nykyisen alkoholipolitiikan suurimman ongelman.
Hänen mukaansa kansallisilla ja EU:n ratkaisuilla pitää luoda malli, jolla alkoholituotteiden haittavaikutuksien kustannuksiin osallistuisivat jatkossa myös ne tahot, joiden avulla nykyisenkaltaista viinarallia on mahdollista pyörittää.
Turvallisuus vaarantuu
Julkunen nosti esiin myös alan työturvallisuuden.
– Alkoholituotteiden myynnistä ja tarjoilusta vastaavien henkilöiden turvallisuus vaarantuu tänäkin päivänä tilanteissa, joissa tuotteita ei voida myydä asiakkaalle alhaisen iän tai liiallisen päihtymisen vuoksi. Vaara kasvaa moninkertaiseksi silloin, kun henkilöstö työskentelee yksin. Alkoholin myyntiä tulisikin rajoittaa yksintyöskentelypaikoissa.
Yritysten pitäisi Julkusen mielestä tarjota alkoholin myynti- tai tarjoiluhenkilöstölle riittävä koulutus, jotta ongelmatilanteisiin pystyttäisiin vaikuttamaan paremmin jo ostohetkellä.