Viron sunnuntaisten kunnallisvaalien päänäyttämö oli Tallinna, jossa käytiin raivokas kaksintaistelu kaupungin johdosta. Vastakkain olivat Tallinnaa pitkään johtaneen keskustapuolueen ykkösmies Edgar Savisaar ja oikeistolaisen Isänmaan ja Res Publican (IRL) liiton ehdokas Eerik-Niiles Kross.
Kamppailu päättyi Savisaaren voittoon murskaluvuin, myös henkilökohtaisella tasolla. Savisaar keräsi runsaan 400 000 asukkaan kaupungissa lähes 40 000 henkilökohtaista ääntä, siinä missä Kross sai vajaat 7 000 ääntä.
Keskusta lohkaisikin Tallinnassa kokonaista 53 prosenttia äänistä ja sai sillä ehdottoman 46 paikan enemmistö 79-jäseniseen valtuustoon. Lisäystä edellisiin vaaleihin oli kaksi paikkaa.
Kampanja oli likainen jopa Viron mittasuhteissa.
– Me emme ole vain voittaneet vaaleja, me olemme tehneet historiaa, Savisaar iloitsi keskiyön jälkeen kannattajiensa keskellä hotelli Meritonissa.
Tallinnassa Savisaaren ja Krossin kaksintaistelu hyödytti myös IRL:ää, sillä se sai kolmen paikan voiton ja lisäsi valtuutettujensa määrän 16:een.
Valtuuston muut puolueet olivat väliinputoajia. Pääministeri Andrus Ansipin Reformipuolue menetti viisi paikkaa ja sai 9 valtuutettua. Neljänneksi tullut sosialidemokraattinen puolue sitä vastoin säilytti kahdeksan mandaattiaan.
Oikeiston romahdus
Sen sijaan äärikansallismielinen Viron konservatiivinen kansanpuolue jäi vastoin ennakko-odotuksia ilman paikkoja. Uutta puoluetta johtaa maan entinen Moskovan suurlähettiläs Mart Helme, joka on niittänyt julkisuutta voimakkaan venäläisvastaisilla kannanotoillaan.
Keskusta saavutti suurvoiton myös valtakunnan tasolla. Koko maassa sen ääniosuus oli huikeat 32 prosenttia. Se on enemmän kuin hallituspuolueet IRL ja Reformipuolue saivat yhteensä. IRL:n ääniosuus oli 17,2 ja Reformipuolueella 13,7 prosenttia.
Ne palasivat näin kannatuksessaan vuoden 2009 paikallisvaalien tasolle. Sitä vastoin vuoden 2011 parlamenttivaaleihin verrattuna ne kokivat ison romahduksen.
Merirosvo ja ruplarahoitus
Vaalikampanjasta kehkeytyi jopa Viron mittakaavassa erityisen likainen, sillä se henkilöityi vahvasti tappeluksi siitä, kuka johtaa Tallinnaa. Näin vaalit olivat myös eräänlainen kansanäänestys Savisaaresta.
Huippusuosittu, mutta myös laajasti inhottu Savisaar on Viron politiikassa eräänlainen paha poika, josta useimmilla virolaisilla on vahva mielipide.
Pitkään kuvioissa mukana ollut Savisaar toimi pääministerinä maan itsenäistymisen aikaan vuosina 1990–1992.
Eerik-Niiles Kross on puolestaan Viron ehkä kansainvälisesti kuuluisimman kirjailijamestarin Jaan Krossin poika.
IRL syytti Savisaarta suorasukaisesti roistoksi, jonka korruptoitunut hallinto maksaa jokaiselle tallinnalaiselle perheelle vuosittain tuhat euroa.
Epäsuoraa tukea väitteille on tarjonnut Viron suojelupoliisi Kapo, jonka mukaan keskusta on pyytänyt ”konspiratiivisella tavalla” vaalirahoitusta Venäjältä. Sen järjestelijänä olisi ollut presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluva Venäjän rautateiden pääjohtaja Vladimir Jakunin.
Oman huvittavan mausteensa vaalikampanjan viime hetkiin toi se, että Interpol julkisti vain päivää ennen vaaleja etsintäkuulutuksen IRL:n Krossista. Epäilynä oli, että hän olisi sotkeutunut merirosvoukseen Itämerellä nelisen vuotta sitten kaapatun Arctic Sea -rahtialuksen tapauksessa. Yksi laivan kaappaajista sanoi tunnustuksessaan Krossin olleen tilaamassa kaappausta.
Ehdokas itse väitti keskustan tilanneen etsintäkuulutuksen Venäjältä.
Venäläiset aktiivisia äänestäjiä
Savisaar puolestaan kampanjoi näyttävästi esittelemällä saavutuksiaan kaupunginjohtajana. Siksi häntä nähtiin vaalien alla runsaasti erilaisissa kissanristiäisissä ja silkkinauhan leikkaustapahtumissa.
Savisaaren vaalikampanjan sanotaan todellisuudessa käynnistyneen jo vuoden alussa, kun Tallinnassa otettiin käyttöön ilmainen joukkoliikenne.
Keskustan suurin valtti on kuitenkin sen vankka kannatus Viron venäjänkielisen väestön keskuudessa.
Vaali-iltana Viron televisiossa haastatellut asiantuntijat huomauttivat, että taustaltaan venäjänkieliset virolaiset ovat etnisiä virolaisia huomattavasti aktiivisempia äänestäjiä.
Prosentuaalisesti virolaisia vilkkaammin äänestävät maassa asuvat Venäjän kansalaiset sekä maan kansalaisuudettomat asukkaat. Eniten äänioikeuttaan käyttivät kuitenkin ne, jotka olivat vastikään saaneet Viron kansalaisuuden. Heistä yli 80 prosenttia kävi äänestämässä siinä missä kantavirolaisista vain 60 prosenttia vaivautui uurnille.
Monen vironvenäläisen mielestä Savisaar on ainoa ”tolkovii politik” eli edes jotenkin tolkuissaan oleva virolainen poliitikko.
Virossa erilaiset viritelmät venäläisten omista puolueista eivät ole missään vaiheessa onnistuneet. Näin keskustasta on tullut maan venäjänkielisen väestön ehdottomasti tärkein puolue.
Aivan kirjan mukaan vaalit eivät menneet. Viron poliisi kertoi ottaneensa vastaan kaikkiaan 150 ilmoitusta vaalilakien rikkomisesta.