Vuosina 1956–1971 Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI pyöritti salaista ohjelmaa, jonka tarkoituksena oli poliittisten järjestöjen ja toisinajattelijoiden ”häiritseminen”, ”häpäiseminen” ja ”neutraloiminen”.
Ohjelma kohdistui kansalaisoikeusliikkeeseen, Vietnamin sodan vastustajiin ja koko uuteen vasemmistoon (englanniksi new left). Ohjelma tunnetaan nimellä COINTELPRO (Counter Intelligence Program).
COINTELPRO:n pääkohteisiin lukeutui pastori Martin Luther King. Elokuussa 1963 King piti historiallisen ”Minulla on unelma” -puheensa, jossa hän vaatii rotuerottelun lakkauttamista ja afroamerikkalaisten tasa-arvoa valkoisen väestön kanssa.
Ryhmä Vietnamin sodan vastustajia murtautui FBI:n toimistoon.
Puhetta seuranneena päivänä COINTELPRO:n johtaja William Sullivan kirjoitti: ”Kingin vaikutusvaltaisen ja kansaa kiihottavan puheen tähden — Meidän on suhtauduttava häneen — vaarallisimpana neekerinä tämän maan tulevaisuudelle kommunismin, neekereiden ja kansallisen turvallisuuden näkökulmasta.
Puolitoista kuukautta puheen jälkeen FBI asetti Kingin ympärivuorokautiseen valvontaan. FBI kiristi Kingiä ja uhkaili julkistaa ääninauhoja Kingin seksuaalisesta käyttäytymisestä.
Seksinauhoihin viitaten FBI kirjoitti Kingille hänen olevan ”paha, epänormaali hirviö”, jolla on vain yksi tapa välttää julkinen nöyryytys. ”Sinun on syytä tarttua siihen, ennen kuin saastaisuutesi, epänormaaliutesi ja petoksellisuutesi paljastetaan kansalle.”
FBI osallistui murhiin
Vuonna 1969 FBI osallistui Mustien panttereiden johtohahmon, 21-vuotiaan Fred Hamptonin ja järjestön aktiivin Mark Clarkin murhaamiseen.
Ryhmä Vietnamin sotaa vastustaneita aktivisteja epäili FBI:n toimivan sodanvastaisia aktivisteja vastaan. Vuonna 1971 he murtautuivat FBI:n toimistoon, joka sijaitsi Median kaupungissa.
Aktivistien järjestön (Citizens’ Commission to Investigate the FBI) vuotamat yli tuhat salaista asiakirjaa vahvistivat epäilykset ja paljastivat FBI:n toiminnan laajuuden ja läpitunkevuuden.
Aktivistit paljastivat pari viikkoa sitten vihdoinkin henkilöllisyytensä. Yksi heistä, teologian professori John Raines sanoi: ”Vuonna 1971 yritimme tehdä sen mitä Edward Snowden yrittää tehdä nyt eli antaa kansalaisille tarvittavat tiedot, joiden avulla he voivat päättää, mitä hallituksen tulisi tehdä – ja mitä hallituksen ei pitäisi tehdä.”
Paljastusten seurauksena COINTELPRO lakkautettiin vuonna 1971.
Aiheesta enemmän tänään perjantaina 24.1. ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä. Lehden näköisversio löytyy myös Lehtiluukusta.