Greenpeace arvostelee voimakkaasti Fennovoiman ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren kiirettä ”puskea eteenpäin Fennovoima-projektia, joka keikkuu monella tavalla epävarmalla pohjalla”. Greenpeacen mukaan Ukrainan tilanne nostaa Rosatom-voimalaan liittyvää epävarmuutta entisestään. Projekti ei voi onnistua, jos Venäjän ja EU:n välit kiristyvät ja Venäjälle vastataan talouspakotteilla.
Ympäristöjärjestö syyttää Vapaavuoren ajavan projektia eteenpäin laput silmillä ja vaatii hallitusta hylkäämään täydennyshakemuksen.
Eri hanke kuin aiemmin
Greenpeace luettelee useita syitä, joiden vuoksi Rosatom-hanke on eri hanke, kuin se, jolle eduskunta antoi aikanaan luvan: reaktorityyppi on vaihtunut, vaikka TEM on aiemmin todennut, että reaktorityyppi ei voi olla eri, kuin mille lupa on annettu. Omistuspohja on vaihtunut täysin, ja tukeutuu Rosatomin varoihin sekä Venäjän valtion rahoitustukeen.
– Fennovoiman lupakäsittelyssä Suomen eduskunta piti tärkeänä juuri Venäjä-riippuvuudesta irtipääsyä. Nyt Vapaavuori haluaa viedä eteenpäin venäläisomisteisen ydinvoimahankkeen, jonka rakentaminen ja polttoaine ovat täysin venäläisissä käsissä. Suomalaisomistus on tällä hetkellä epävarmalla pohjalla, ja virallisestikin suomalaisenemmistö on vain prosentin murto-osa, kommentoi Greenpeacen vt. ohjelmajohtaja Sini Harkki.
– Tällaisen hankkeen kirittäminen on vähintäänkin erikoista aikana, jolloin muualla on herätty varomaan lisääntyvää energiariippuvuutta Venäjästä. On ironista, että Fennovoima on jo nyt pystynyt aikaansaamaan Suomeen hallituskriisin.
Harkin mukaan uusiutuvaan energiaan sijoittaminen on varma tapa turvata sekä sähkönsaanti että kotimainen energiaosaaminen ja työpaikat.