Englantilainen taidehistorioitsija Andrew Graham-Dixon on käsikirjoittaja-juontaja kolmeosaisessa dokumentissa Taiteen maantiede: Kiina (Art of China, 2014). Siinä jättivaltion menneisyys avautuu kiehtovalla ja tuoreella tavalla nähtynä sen vuosituhantisen taiteen kautta.
Graham-Dixon ei ole mikään taideteosten äärellä seisova patsastelija vaan aiheestaan innostunut eloisa juontaja. Hän painottaa aivan alussa, että ymmärtääkseen paremmin tätä globaalia merkitystään kasvattavaa jättivaltiota on hedelmällistä koukata sen menneisyyteen. Käsitys osoittautuu nopeasti oikean suuntaiseksi.
Itse koin ensimmäisessä jaksossa erityisen kiinnostavaksi kiinan kieltä käsittelevän osuuden. Graham-Dixon toteaa, että kirjoitettu kiinan kieli on kuvien tekemistä. Se sisältää arvoja, uskomuksia ja asenteita, ja se on kiinalaisen taiteen yksinkertaisin muoto.
Brittihistorioitsija kiteyttää, että kirjoitus on aina ollut kiinalaisen kulttuurin perusta: sen luominen oli avain suuren väestön hallitsemiseen.
Kurkistus soturiprinsessa Fu Haon hautaan tuo näyttämölle vaikuttavia pronssipatsaita. Niiden toistuvia aiheita on abstraktin groteski, demoninen, irvistävä ja tuijottava katse. Muinaisen uskon mukaan elämä jatkui haudassa kuoleman jälkeenkin, joten ”matkaeväiksi” valikoitiin kalustoa eri tarkoituksiin.
Hirmuhallitsija Qin Shi Huang (247–221 eaa.) loi Kiinasta yhtenäisen valtion ja on hautamuistomerkkeineen (etenkin sen terrakotta-armeija) melkoinen tapaus. Tutummat nimet Kungfutse ja Laotse tulevat kuvaan mukaan aiemmin, buddhalaisuus ja tarunhohtoinen Silkkitie vähän myöhemmin.
Eräs suuntaa-antava juontajan ylistävä kommentti kuullaan Dunhuangissa sijaitsevien, maailmanperintökohteisiin kuuluvien Mogao-luolien äärellä: ”Dunhuang-kausi (n. 300–1300) todistaa, että kiinalaisilla oli keskuudessaan tuhat Picassoa”.
Sarjassa edetään ripeästi, mutta ei pintaliitoisesti. Juontajan asiantunteva ja mukaansatempaava ote pitää mukavasti kutinsa. Kuvallisessa toteutuksessa menneisyys ja nykypäivä lomittuvat tiiviisti ja saumattomasti toisiinsa.
Taiteen maantiede: Kiina, osa 1/3. Teema tiistaina klo 20.00. Areena 7 pv.