Perussuomalaiset raivaavat tietä puolueen puheenjohtajaksi eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Sampo Terholle.
Puheenjohtaja Timo Soinin luottopoliitikot puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ja eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) ilmoittivat tukensa Terholle tiedotustilaisuudessa, jossa Terho ilmoitti omasta puheenjohtajuudestaan.
Ei ole sattumaa, että ensimmäisen tukensa ilmoittivat näyttävästi maltillisena ja hyvin konservatiivisena tunnettu Niinistö ja Jussi Halla-ahon maahanmuuttovastaisten nuivalta listalta alunperin eduskuntaan valittu Lohela.
Terho on tyytymätön hallituksen nykyiseen maahanmuuttopolitiikkaan.
Puolueen yllä on väijynyt uhka hajoamisesta perinteisiin vennamolaisiin ja maahanmuuttovastaisiin jo vuosien ajan. Soini on vuosien varrella antanut puolueessa siimaa maahanmuuttovastaisille.
Hän on väistellyt vastuutaan puheenjohtajana, kun puolueen kansanedustajat ja muut näkyvät toimijat – kuten puolueen europarlamentaarikko Jussi Halla-aho – ovat saaneet tuomiota rasistisista puheistaan tai kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Terhon ehdokkuuden ja näkyvien tukijoiden avulla yritetäänkin estää puoluetta hajoamisesta fraktioihin
Perussuomalaiset kiristää maahanmuuttolinjauksiaan
Sampo Terho esiintyi maanantaina itsevarmasti, mutta samalla hän vetosi voimakkaasti perussuomalaisten tunteisiin.
Hän painotti useaan otteeseen, että kaikki on kiinni perussuomalaisten luottamuksesta, ”kentästä” ja ”jäsenistä”.
Hän hakee luottamusta puheenjohtajuudelle, ideologiansa rakentamiselle sekä perussuomalaisten suhtautumiselle Britannian tyyppiseen kansanäänestykseen eli brexitiin. Terho tulee ulos linjauksillaan kuntavaalien jälkeen.
Hyvin selvää on, että Terho on tyytymätön hallituksen nykyiseen maahanmuuttopolitiikkaan. Hän haluaa kiristää edelleen Suomen linjaa sekä perheenyhdistämisessä että karsia maahanmuuton ”vetovoimatekijöitä”.
Perussuomalaiset voivat kiristää ruuvia hallituksessa näillä vaatimuksillaan. Soinin ilmoitus herätti tuoreeltaan villit spekulaatiot hallituksen hajoamisesta. Tätähän ei halua keskusta eikä kokoomus. Perussuomalaisille aukeaakin pelin paikka.
Rökäletappion edellä pois johdosta
Tuskin minkään muun puolueen puheenjohtaja ilmoittaisi juuri muutamaa viikkoa ennen vaaleja, että hän jättää puolueen. Soini onkin laskenut, että tulossa olisi rökäletappio ja hänen lähtölaskentansa puolueen johdosta alkaisi välittömästi.
Nyt hän valitsi luopumisajankohdan itse ja pääsee lähtemään voittajana. Koko koreografia on taiten rakennettu: Terho ilmoitti suorassa lähetyksessä ehdokkuutensa ja samassa tilaisuudessa tukijat viestivät Twitterin välityksellä.
Perussuomalaiset saavat maksimaalisen julkisuuden juuri hyvissä ajoin kuntavaaleja. Puolueen kannatus on menossa alaspäin ja monien kaupunkien valtuustoryhmät hajonneet. Tuoreimman puoluebarometrin mukaan perussuomalaisten mielikuva on kaikkein heikoin kuuden suurimman puolueen vertailussa.
Halla-aholaisuus Terhon vaatteissa
Terholta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, miten hänen ja Halla-ahon näkemykset eroavat toisistaan. Eipä juuri kovinkaan paljon maahanmuutossa tai suhtautumisessa Euroopan unioniin.
Päinvastoin Terho kehui Halla-ahon olevan sanojensa mittainen. Terho ilmoitti ykskantaan, että Halla-aho on hyvä ehdokas, mikäli hän päättää lähteä. Valittiinpa heistä kumpi tahansa, perussuomalaisten maahanmuuttovastaiset linjaukset lisääntyvät.
Soini ei ottanut Halla-ahoa puolueen listoille ehdokkaaksi vuoden 2009 europarlamenttivaaleissa. Halla-aho tuki tuolloin Sampo Terhoa, joka kertoi löytäneensä poliittisen kodin perussuomalaista juuri maahanmuuttolinjaustensa vuoksi.
Terho teki kuitenkin pesäeroa Halla-ahoon nostamalla yleispoliittista osaamistaan taloudessa ja sosiaalipolitiikassa. Halla-ahon ilmoitusta odotetaan kahden viikon kuluttua.
Puheenjohtajan valitsevat vappuun mennessä puolueen jäsenmaksunsa maksaneet Jyväskylän puoluekokouksessa. Tulos voi yllättää, jos Halla-aho lähtee tosissaan mukaan puheenjohtajakisaan.