WWF Suomen tuoreen laskelman mukaan suomalaisten ylikulutuspäivä oli jo maanantaina 3. huhtikuuta. Suomalaiset siis kuluttivat vain hieman reilussa kolmessa kuukaudessa luonnonvarat, joiden pitäisi riittää koko vuodeksi.
Kansalaisjärjestöjen toimintapäivä tunnuksella Siirretään ylikulutuspäivä historiaan oli eilen keskiviikkona.
Suomalaiset kuluttavat oman osansa maailman luonnonvaroista noin nelisen kuukautta maailman keskiarvoa aiemmin. Maailman ylikulutuspäivä on viime vuosina asettunut elokuulle. Syyt luonnonvarojen kovaan kulutukseen ovat energiantuotannossa ja liikenteessä sekä ruoan tuotannossa.
– Ekologinen velkamme on edelleen aivan liian suuri. Ylikulutuksemme seuraukset tuntuvat etenkin kehitysmaissa, joissa luonnon monimuotoisuus laskee nopeimmin ja ihmisten toimeentulo vaikeutuu, WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder sanoo.
Viime vuonna Suomen ylikulutuspäivä oli tarkennetun laskelman mukaan 11. huhtikuuta eli päivä aikaistui tänä vuonna reilulla viikolla. Tämän vuoden takapakkia lukuun ottamatta kehitys viime vuosina on ollut myönteistä, joskin erittäin hidasta.
– Huolestuttavaa on, että kestävän kehityksen toimenpiteistä huolimatta käytämme luonnonvaroja edelleen yhtä paljon kuin kymmenen vuotta sitten, Rohweder huomauttaa.
Liikenne, energia ja liha ylikulutuksen syinä
Suurin yksittäinen syy ylikulutukseen niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa ovat energiantuotannon ja liikenteen kasvihuonekaasupäästöt. Päästöjä tuotetaan nopeammin kuin mitä esimerkiksi metsät ehtivät niitä sitoa.
– Tuulivoiman, aurinkoenergian ja lämpöpumppujen hyödyntäminen sekä rakennusten energiatehokkuuden parantaminen, julkisen liikenteen suosiminen aina kun mahdollista, lähimatkailu pitkien lentomatkojen sijaan, Rohweder listaa ratkaisuja kulutuksen vähentämiseksi.
Toinen merkittävä ympäristörasitus tulee ruoastamme. Mihinkään muuhun ihmistoimintaan ei käytetä niin paljon tuottavaa maapinta-alaa kuin maatalouden viljelys- ja laidunmaihin. Tämä johtaa muuan muassa metsäkatoon maailman monimuotoisuuden kannalta arvokkaimmilla alueilla. Kaikkiaan maatalouskäytössä olevasta maasta noin 70 prosenttia käytetään lihan ja muun eläinperäisen ruoan tuotantoon.
– Jokainen voi vähentää omaa kulutustaan valitsemalla lautaselleen useammin kasviksia tai kestävästi pyydettyä kalaa lihan sijaan sekä välttämällä ruokahävikkiä, Rohweder sanoo.
Sarkkisen neljä keinoa
Kansanedustaja Hanna Sarkkinen listasi keskiviikkona blogissaan neljä asiaa, joilla luonnonvarojen ylikulutusta ja ilmastoa lämmittävien kasvihuonekaasupäästöjen määrää voidaan vähentää.
Ne ovat turhan kulutuksen vähentäminen ja siirtyminen kohti kiertotaloutta, joka perustuu raaka-aineiden kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön.
Energiatehokkuuden lisääminen ja siirtyminen energiantuotannossa uusiutuviin lähteisiin.
Liikenteen päästöjen vähentäminen suosimalla joukkoliikennettä, pyöräilyä ja kävelyä, sekä siirtymällä vähäpäästöisiin liikennepolttoaineisiin.
Kasvispainotteisen ja ilmastoystävällisen ruuan suosiminen.
Suomalaisten ylikulutuspäivä perustuu Global Footprint Networkin vuosittaisiin laskelmiin maiden ekologisista jalanjäljistä.