KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Syö itsesi suomalaiseksi

Suomalaisen auringon alla kasvanut lähiruoka tuo terveyttä, vakuuttaa Airi Rekilä-Aaltonen ruokakirjassaan. Kuvassa lanttuja, porkkanoita ja sipuleita.

Suomalaisen auringon alla kasvanut lähiruoka tuo terveyttä, vakuuttaa Airi Rekilä-Aaltonen ruokakirjassaan. Kuvassa lanttuja, porkkanoita ja sipuleita. Kuva: Pekka Pajuvirta

Tänä päivänä ei enää riitä että syö terveellisesti. On valittava yksi monista terveellisen ruuan oppisuunnista. Ravintokouluttaja Airi Rekilä-Aaltonen vakuuttaa, että terveys löytyy vanhoin konstein valmistetusta lähiruuasta.

Sirpa Koskinen
28.4.2010 18.40

Ravintokouluttaja Airi Rekilä-Aaltosen ruokaopin motto kuuluu: ”Elimistö pystyy parhaimmin hyödyntämään ravinnon, jonka se geeniperimänsä perusteella tunnistaa.” Eli lähiruokaa kannattaa syödä terveydellisistä syistä.

Tärkeää on myös se, miten lähiruoka on kasvatettu. Parasta on Rekilä-Aaltosen mukaan luonnonmukaisesti ja suoraan auringon alla kypsäksi asti kasvaneet vihannekset, juurekset, marjat ja sienet. Terveellisimmät valmistustavat ovat samoja kuin mitä esivanhempamme käyttivät.

Ja mitä nopeammin ruoka kulkee suoraan maasta suuhun, sen parempi. Jalostaminen ja säilöntä heikentävät laatua. Viljanjyvätkin tulisi jauhaa vasta hetkeä ennen käyttöä.

Rekilä-Aaltosen ruokaopissa korostuvat lisäksi maitohappobakteerit ja entsyymit. Suolistossa ovat hyvinvointimme juuret.

– Hapatettuna monet juurekset ja kasvit ovat parhaimmillaan, hän sanoo.

Ruuansulatusta edistävät erityisesti hapatettu lanttu, palsternakka ja vihreät pavut. Hyviä ovat myös karpalo ja puolukka.

Yöttömän yön ruokaa

Rekilä-Aaltosen mielestä rikin merkitys on unohdettu happiaineenvaihdunnassa. Kuitenkin ilman sitä suolisto alkaa voida huonosti. Sitä saa vaikkapa lantun, porkkanan tai nauriin kuorista tai kasvien siemenistä.

– Osteoporoosin uhka väistyy, jos tasapainotamme kalkin ja rikin saannin.

Kaiken lähtökohtana on se, että saamme auringonvaloa ravinnostamme. Ja Suomessa auringon valo on erilaista kuin muualla maapallolla: kasvu tapahtuu yöttömässä yössä. Suomalainen on tottunut tällaisessa valossa kasvaneeseen ruokaan.

Vuoden pimeän ajan yli pääsemiseksi on valittava ravintoa, johon auringon valo on varastoitunut.

– Kannattaa siis valita erityisesti juureksia. Kesällä taas on tärkeää syödä suoraan auringossa kasvaneita kasviksia.

Aurinkosuolaa ja ruisleipää

Luonnonmukaisuus ja vanha suomalainen ruokakulttuuri näkyvät selkeästi Rekilä-Aaltosen opeissa:

Suoloista käy vain aurinkosuola, joka on siis merivedestä saatavaa puhdistamatonta suolaa.

Paras ruisleipä on hapatettu ja vain ruista, vettä ja suolaa sisältävä leipä.Tällainen leipä on parasta viikon vanhana. Tuore ruisleipä jatkuvasti syötynä on vatsalle kova koitos.

– Juurella hapatettu luomuruisleipä säilyy jopa kuukauden, jos se säilytetään oikein, eli kylmiössä pellavakankaan sisällä, Rekilä-Aaltonen korostaa.

Maidon pitäisi olla pastöroimatonta. Silloin siinä on myös entsyymit mukana.

– Entsyymitoiminnan elvyttäminen on kaiken kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja terveyden perusta.

Ruokaentsyymejä on kaikessa tuoreessa ruuassa, ja niitä tunnetaan noin 30 erilaista. Kolme tuoteryhmää menee Rekilä-Aaltosen mukaan kuitenkin ylitse muiden: maitohappobakteerisalaatit, vilja, joka on vedessä liuotettu ja joka syödään raakana sekä viimeiseksi marjat, varsinkin puolukkasurvos.

Hapete ennen ateriaa

Ja nyt saa taas syödä voita. Tarkkaan ottaen Rekilä-Aaltonen suosittelee voista, auringonkukkaöljystä ja vedestä tehtyä levitettä.

Viljat säilytetään jyvinä, jolloin niiden elinvoima säilyy. Niitä jauhetaan kotitarvemyllyssä pieniä määriä päivän tarpeeseen.

Valkoiset jauhot ja valkoinen sokeri paras unohtaa kokonaan.

Elimistön voimataloudella on Rekilä-Aaltosen mukaan vuorokaudessa kolmeen vaihetta: aamulla puhdistautuminen, päivällä energian kulutusta ja illalla sekä yöllä uudistumisen ja rakentamisen aikaa, jolloin korjataan, rakennetaan uutta ja muodostetaan entsyymejä.

Aamupäivällä elimistö tarvitsee vettä ja puhdistavia aineita, kuten kasviksia, marjoja, hedelmiä ja viljatuotteita.

Päiväsaika on parasta ravinnon hyödyntämiseen. Silloin kannattaa syötä hiilihydraatteja ja kasviksia.

Illalla elimistö tarvitsee valkuaisainepitoista ruokaa, kuten kalaa, papuja, lihaa, munia ja juustoja.

Perimäkulttuuria

Rekilä-Aaltonen pitää Hirvensalmella sijaitsevassa Perinnepirtissä ruoka- ja puhdistumiskursseja. Siellä ruokailut aloitetaan aina hapatteen syönnillä. Se käynnistää mahassa haponerityksen, jolloin ruoka sulaa paremmin.

– Paksusuoli on kompostori, joka tarvitsee happea tuottavia bakteereja. Tästä syystä maitohappobakteerit ovat tärkeitä, Reikilä-Aaltonen sanoo.

Perinnepirtin opeissa otetaan huomioon myös nykyisin niin suosittu happo-emästasapaino. Siellä sitä hoidetaan koivuntuhkalla.

ILMOITUS
ILMOITUS

Airi Rekilä-Aaltonen perustelee lähiruokaoppiaan terveyssyillä, mutta hän korostaa, että kyse ei ole tieteellisesti todistetuista asioista.

– On kyse perimäkulttuurista, siitä, mikä on todeksi elettyä ja hyväksi havaittua Suomessa. Kyse on siitä, mikä on meillä aina ollut ja mikä meillä on ymmärrys geeneissä.

Airi Rekilä-Aaltonen esittelee ruokaoppejaan tarkemmin tuoreessa kirjassa Syö itsesi suomalaiseksi.

sirpa.koskinen@kansanuutiset.fi

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Rakennusalalla tarvittaisiin opiskelijoille paljon enemmän harjoittelupaikkoja kuin mitä on tarjolla.

Ammattikouluissa ei tuhottu vain yleissivistystä: ”Myös ammatillisissa aineissa rima laskettiin lattian tasolle”

"Se, miten gazalaiset tuottavat lisäarvoa innovaatiotalouteen, on kuolemalla", sanoo tutkija Antti Tarvainen.

Israelissa kibbutsit vaihtuivat startupeihin – ”Innovaatiotalous osaa tuottaa arvoa suoraan kuolemasta”

Pääministeri Petteri Orpo hallituksineen jatkaa työttömien ajamsita entistä ahtaammalle.

Orpon hallitus panee työttömät yhä ahtaammalle: Yhdestä virheestä seuraa työttömyysturvan menetys

Hanna Sarkkinen.

Kansanedustaja palasi perhevapaalta: ”Viimeistään nyt on selvää, ettei hallitus saavuta itselleen asettamiaan tavoitteita”

Uusimmat

Ville Laihosen kansikuva tavoittaa täydellisesti Keisarinvihreän tunnelman.

Hoivatyötä ja hitaan kuoleman arvoitus Eija Laineen harvinaisen kypsässä esikoisdekkarissa Keisarinvihreä

M23 -kapinallisia Kongon demokraattisen tasavallan itäosissa. Joukkoja on syytetty törkeistä siviilien ihmisoikeuksien loukkauksista.

Itä-Afrikan konfliktialueiden siviileiltä loppuvat pakopaikat

Naisten istuttamaa mangrovemuuria Badamtonin kylässä.

Mangrovet suojaavat elämää ja elinkeinoja Bangladeshin rannikoilla

Suomen Arttu Hoskonen ja Hollannin Cody Gakpo taistelemassa pääpallosta lauantai-illan ottelussa.

Huuhkajat joutui Hollannin pallokouluun

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus panee työttömät yhä ahtaammalle: Yhdestä virheestä seuraa työttömyysturvan menetys

 
02

Orpon hallitukselta tuli tänään lisää työntekijän aseman heikennyksiä – ”Järkyttäviä esityksiä”

 
03

SAK ihmettelee: Orpon hallitus hommasi kuskejaan yrittäjinä pitävän Woltin pomon Geneveen lobbaamaan työntekijöiden asemasta

 
04

Ammattikouluissa ei tuhottu vain yleissivistystä: ”Myös ammatillisissa aineissa rima laskettiin lattian tasolle”

 
05

EU:n surkein työllisyys – Orpon ja Purran selitykset höpönhöpöä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Alkuperäiskansat haluavat perinnetietonsa käyttöön valtamerten suojelussa

07.06.2025

Keinoälyä valjastetaan Kenian sarvikuonojen suojeluun

07.06.2025

Petteri Orpo tuli ja muutti Suomen – Muutoksen suunnasta voi olla monta mieltä, sen merkityksestä ei

07.06.2025

Ammattikouluissa ei tuhottu vain yleissivistystä: ”Myös ammatillisissa aineissa rima laskettiin lattian tasolle”

06.06.2025

Israelissa kibbutsit vaihtuivat startupeihin – ”Innovaatiotalous osaa tuottaa arvoa suoraan kuolemasta”

06.06.2025

Orpon hallitus panee työttömät yhä ahtaammalle: Yhdestä virheestä seuraa työttömyysturvan menetys

06.06.2025

Kansanedustaja palasi perhevapaalta: ”Viimeistään nyt on selvää, ettei hallitus saavuta itselleen asettamiaan tavoitteita”

06.06.2025

Vasemmiston nousu jatkui Ylen gallupissa, näin Minja Koskela kommentoi – ”Politiikassa ei voi voittaa pelkällä kritiikillä vaan pitää olla omia visioita”

05.06.2025

SAK ihmettelee: Orpon hallitus hommasi kuskejaan yrittäjinä pitävän Woltin pomon Geneveen lobbaamaan työntekijöiden asemasta

05.06.2025

Vasemmistoliiton Koskela varoittaa: Orpon hallitukselta on tulossa lisää leikkauksia

04.06.2025

Vasemmistoliitto erotti kaksi puolueosastoa – Syynä ehdokkaat kilpailevilla listoilla

04.06.2025

Perussuomalaisten Mäkelän työelämäpuheet tyrmätään ”Selvästi on alkanut vähän kaduttaa”

04.06.2025

Vasemmistoliitolta vastalause puolustuspoliittiseen selontekoon – ”On varauduttava siihen, että epätasapaino Yhdysvalloissa voi olla pitkäkestoinen”

04.06.2025

”Valtaosa maamiinojen uhreista on siviilejä, usein lapsia”

04.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään