KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Syö itsesi suomalaiseksi

Suomalaisen auringon alla kasvanut lähiruoka tuo terveyttä, vakuuttaa Airi Rekilä-Aaltonen ruokakirjassaan. Kuvassa lanttuja, porkkanoita ja sipuleita.

Suomalaisen auringon alla kasvanut lähiruoka tuo terveyttä, vakuuttaa Airi Rekilä-Aaltonen ruokakirjassaan. Kuvassa lanttuja, porkkanoita ja sipuleita. Kuva: Pekka Pajuvirta

Tänä päivänä ei enää riitä että syö terveellisesti. On valittava yksi monista terveellisen ruuan oppisuunnista. Ravintokouluttaja Airi Rekilä-Aaltonen vakuuttaa, että terveys löytyy vanhoin konstein valmistetusta lähiruuasta.

Sirpa Koskinen
28.4.2010 18.40

Ravintokouluttaja Airi Rekilä-Aaltosen ruokaopin motto kuuluu: ”Elimistö pystyy parhaimmin hyödyntämään ravinnon, jonka se geeniperimänsä perusteella tunnistaa.” Eli lähiruokaa kannattaa syödä terveydellisistä syistä.

Tärkeää on myös se, miten lähiruoka on kasvatettu. Parasta on Rekilä-Aaltosen mukaan luonnonmukaisesti ja suoraan auringon alla kypsäksi asti kasvaneet vihannekset, juurekset, marjat ja sienet. Terveellisimmät valmistustavat ovat samoja kuin mitä esivanhempamme käyttivät.

Ja mitä nopeammin ruoka kulkee suoraan maasta suuhun, sen parempi. Jalostaminen ja säilöntä heikentävät laatua. Viljanjyvätkin tulisi jauhaa vasta hetkeä ennen käyttöä.

Rekilä-Aaltosen ruokaopissa korostuvat lisäksi maitohappobakteerit ja entsyymit. Suolistossa ovat hyvinvointimme juuret.

– Hapatettuna monet juurekset ja kasvit ovat parhaimmillaan, hän sanoo.

Ruuansulatusta edistävät erityisesti hapatettu lanttu, palsternakka ja vihreät pavut. Hyviä ovat myös karpalo ja puolukka.

Yöttömän yön ruokaa

Rekilä-Aaltosen mielestä rikin merkitys on unohdettu happiaineenvaihdunnassa. Kuitenkin ilman sitä suolisto alkaa voida huonosti. Sitä saa vaikkapa lantun, porkkanan tai nauriin kuorista tai kasvien siemenistä.

– Osteoporoosin uhka väistyy, jos tasapainotamme kalkin ja rikin saannin.

Kaiken lähtökohtana on se, että saamme auringonvaloa ravinnostamme. Ja Suomessa auringon valo on erilaista kuin muualla maapallolla: kasvu tapahtuu yöttömässä yössä. Suomalainen on tottunut tällaisessa valossa kasvaneeseen ruokaan.

Vuoden pimeän ajan yli pääsemiseksi on valittava ravintoa, johon auringon valo on varastoitunut.

– Kannattaa siis valita erityisesti juureksia. Kesällä taas on tärkeää syödä suoraan auringossa kasvaneita kasviksia.

Aurinkosuolaa ja ruisleipää

Luonnonmukaisuus ja vanha suomalainen ruokakulttuuri näkyvät selkeästi Rekilä-Aaltosen opeissa:

Suoloista käy vain aurinkosuola, joka on siis merivedestä saatavaa puhdistamatonta suolaa.

Paras ruisleipä on hapatettu ja vain ruista, vettä ja suolaa sisältävä leipä.Tällainen leipä on parasta viikon vanhana. Tuore ruisleipä jatkuvasti syötynä on vatsalle kova koitos.

– Juurella hapatettu luomuruisleipä säilyy jopa kuukauden, jos se säilytetään oikein, eli kylmiössä pellavakankaan sisällä, Rekilä-Aaltonen korostaa.

Maidon pitäisi olla pastöroimatonta. Silloin siinä on myös entsyymit mukana.

– Entsyymitoiminnan elvyttäminen on kaiken kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja terveyden perusta.

Ruokaentsyymejä on kaikessa tuoreessa ruuassa, ja niitä tunnetaan noin 30 erilaista. Kolme tuoteryhmää menee Rekilä-Aaltosen mukaan kuitenkin ylitse muiden: maitohappobakteerisalaatit, vilja, joka on vedessä liuotettu ja joka syödään raakana sekä viimeiseksi marjat, varsinkin puolukkasurvos.

Hapete ennen ateriaa

Ja nyt saa taas syödä voita. Tarkkaan ottaen Rekilä-Aaltonen suosittelee voista, auringonkukkaöljystä ja vedestä tehtyä levitettä.

Viljat säilytetään jyvinä, jolloin niiden elinvoima säilyy. Niitä jauhetaan kotitarvemyllyssä pieniä määriä päivän tarpeeseen.

Valkoiset jauhot ja valkoinen sokeri paras unohtaa kokonaan.

Elimistön voimataloudella on Rekilä-Aaltosen mukaan vuorokaudessa kolmeen vaihetta: aamulla puhdistautuminen, päivällä energian kulutusta ja illalla sekä yöllä uudistumisen ja rakentamisen aikaa, jolloin korjataan, rakennetaan uutta ja muodostetaan entsyymejä.

Aamupäivällä elimistö tarvitsee vettä ja puhdistavia aineita, kuten kasviksia, marjoja, hedelmiä ja viljatuotteita.

Päiväsaika on parasta ravinnon hyödyntämiseen. Silloin kannattaa syötä hiilihydraatteja ja kasviksia.

Illalla elimistö tarvitsee valkuaisainepitoista ruokaa, kuten kalaa, papuja, lihaa, munia ja juustoja.

Perimäkulttuuria

Rekilä-Aaltonen pitää Hirvensalmella sijaitsevassa Perinnepirtissä ruoka- ja puhdistumiskursseja. Siellä ruokailut aloitetaan aina hapatteen syönnillä. Se käynnistää mahassa haponerityksen, jolloin ruoka sulaa paremmin.

– Paksusuoli on kompostori, joka tarvitsee happea tuottavia bakteereja. Tästä syystä maitohappobakteerit ovat tärkeitä, Reikilä-Aaltonen sanoo.

Perinnepirtin opeissa otetaan huomioon myös nykyisin niin suosittu happo-emästasapaino. Siellä sitä hoidetaan koivuntuhkalla.

ILMOITUS
ILMOITUS

Airi Rekilä-Aaltonen perustelee lähiruokaoppiaan terveyssyillä, mutta hän korostaa, että kyse ei ole tieteellisesti todistetuista asioista.

– On kyse perimäkulttuurista, siitä, mikä on todeksi elettyä ja hyväksi havaittua Suomessa. Kyse on siitä, mikä on meillä aina ollut ja mikä meillä on ymmärrys geeneissä.

Airi Rekilä-Aaltonen esittelee ruokaoppejaan tarkemmin tuoreessa kirjassa Syö itsesi suomalaiseksi.

sirpa.koskinen@kansanuutiset.fi

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Hanna Sarkkisella oli kyselytunnilla mukanaan 35¿000 suomalaisen allekirjoittama vetoomus Palestiinan valtion tunnustamiseksi.

Kysymys Palestiinan tunnustamisesta kuumensi kyselytuntia – vasemmistoliitolla 35000 suomalaisen allekirjoittama vetoomus

Rönni-Sällinen leikkausten vaikutuksista palvelualojen työntekijöihin: ”Sitten ei osteta lääkkeitä tai talvikenkiä tai tingitään ruoasta”

Keskiviikkona julkaistun tutkimuksen mukaan Ilmaston lämpeneminen johti tänä kesänä hellekuolemien kolminkertaistumiseen Euroopassa.

Perussuomalaiset uhosi julkisuudessa ilmastopolitiikasta, taipui hiljaa hallituksessa ja eduskunnassa

Timo Furuholm.

Kansanedustaja huolissaan mediakentästä: ”Ministeri on käyttänyt koko hallituskauden Ylen moukarointiin”

Uusimmat

Hanna Sarkkisella oli kyselytunnilla mukanaan 35¿000 suomalaisen allekirjoittama vetoomus Palestiinan valtion tunnustamiseksi.

Kysymys Palestiinan tunnustamisesta kuumensi kyselytuntia – vasemmistoliitolla 35000 suomalaisen allekirjoittama vetoomus

Rönni-Sällinen leikkausten vaikutuksista palvelualojen työntekijöihin: ”Sitten ei osteta lääkkeitä tai talvikenkiä tai tingitään ruoasta”

Keskiviikkona julkaistun tutkimuksen mukaan Ilmaston lämpeneminen johti tänä kesänä hellekuolemien kolminkertaistumiseen Euroopassa.

Perussuomalaiset uhosi julkisuudessa ilmastopolitiikasta, taipui hiljaa hallituksessa ja eduskunnassa

Timo Furuholm.

Kansanedustaja huolissaan mediakentästä: ”Ministeri on käyttänyt koko hallituskauden Ylen moukarointiin”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Minja Koskela: ”Tulevaisuuden metsäteollisuutta ei rakenneta sellun varaan”

 
02

Anna Kontula: ”Sivistyneitä ihmisiä ei kasvateta niin, että tarjotaan heille vain oikeita oppeja”

 
03

Katsoin seitsemän kautta West Wingiä ja tajusin, miksi länsimaiset liberaalit ovat tuomittuja häviämään

 
04

Leikkaukset kylvävät tuhoa ammatillisessa koulutuksessa

 
05

Populistinen keskustelu maahanmuuttajien sosiaaliturvasta kaipaa muutaman tarkennuksen

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Orpon hallituksen sosiaaliturvaleikkaukset iskevät osa-aikatyötä tekeviin naisiin, kertoo Laboren selvitys

18.09.2025

Britannia tunnustamassa Palestiinan viikonloppuna – vasemmistoliitto, SDP ja vihreät vaativat Suomelta samaa

18.09.2025

Suomalainen media ei osaa käsitellä oman alansa kriisiä – Ala-arvoinen keskustelu STT:stä osoittaa sen

18.09.2025

Puolustusvoimien asehankinnat tukevat palestiinalaisten kansanmurhaa, kertoo Amnestyn selvitys

18.09.2025

Persut hävisi ensimmäisen erän räyhäkkäillä maahanmuuttopuheillaan, osoittaa HS-gallup, nyt käynnissä on toinen

17.09.2025

Mai Kivelä: Raakkutuho ei saa toistua – vesistöjen suojavyöhykkeet saatava lakiin

17.09.2025

Suomi ajamassa itseään häpeäpaaluun, Honkasalo kommentoi hallituksen päättämättömyyttä tunnustaa Palestiina

17.09.2025

Todisteet Israelin suorittamasta palestiinalaisten kansanmurhasta ovat kiistattomat, Suomen ja muun lännen ikuinen häpeä on, että sen sallitaan jatkua

17.09.2025

ETLAn ja Pellervon vuoro vetää matto Orpon talousoptimismin alta

17.09.2025

Matti Vanhanen ohittaa metsäesseessään sen tutkimustiedon, mitä meillä metsistä jo on

17.09.2025

Populistinen keskustelu maahanmuuttajien sosiaaliturvasta kaipaa muutaman tarkennuksen

16.09.2025

Velkajarru voi pakottaa leikkaamaan taantumassa, Laboresta vaihtoehto

16.09.2025

Israelin ylin poliittinen johto yllytti kansanmurhaan Gazassa, katsoo YK:n alainen tutkimusryhmä

16.09.2025

Seitsemän vuoden päästä Suomessa on 100 000 koululaista vähemmän – Väestöennusteiden numeroista ei kyetä edes keskustelemaan, saati sitten toimimaan

16.09.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Kenen käsissä on Euroopan huoltovarmuus?

09.09.2025

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään