Elintarvikealaa keskiyöllä uhannut lakko peruuntuu. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n valtuusto hyväksyi valtakunnansovittelija Esa Lonkan maanantaina tekemän sovintoesityksen äänin 17-16. Sopimus koskee kaikkia elintarviketeollisuuden sopimusaloja. Uudet työehtosopimukset syntyivät leipomoalalle, liha-alalle, meijerialalle, elintarviketeollisuudelle ja panimo- ja virvoitusjuoma-alalle. Uudet sopimukset ovat voimassa 31.3.2014 asti.
SEL:n hyväksymässä sovintoesityksessä ei ole työnantajan tavoittelemia työaikaheikennyksiä, jotka olisivat mahdollistaneet 10 tunnin työpäivät ja 6-päiväiset työviikot.
Uusiin työehtosopimuksiin ei tullut muutoksia nykyisiin työaikamääräyksiin. Liha-alan työaikoja käsitellään perustettavassa työryhmässä. Leipomoalan osalta on mahdollista työaikojen osalta sopia paikallisesti Vaasan Oy:n leipomoketjussa jo käytössä oleva työaikamalli, joka kuitenkin rajaa viikon peräkkäiset työpäivät viiteen.
Palkankorotus 1,5 prosenttia
Uusissa sopimuksissa ensimmäisen sopimusvuoden yhteenlaskettu palkankorotusprosentti on 1,5. Palkankorotukset toteutetaan 1.6.2010 ja 1.10.2010. Kolmen seuraavan vuoden palkankorotukset sovitaan teollisuuden yleisen korotustason mukaisesti. Palkankorotusten lisäksi toteutetaan palvelusvuosilisäjärjestelmän parannukset kaikilla sopimusaloilla. Korotuksia tuli myös muun muassa pakkasvarastolisään. Palkkataulukkojen paikkakuntakalleusluokituksen II kalleusluokka poistuu 1.1.2014 alkaen taulukoista, joka korottaa palkkoja.
Isyysvapaa ja ikäohjelma
Lisäksi sopimuksen tekstimuutoksissa sovittiin kaikille sopimusaloille muun muassa kuuden päivän palkallisesta isyysvapaasta ja yli 50-vuotiaiden työntekijöiden vapaaehtoisesta ikäohjelmasta, jolla edesautetaan työntekijän työssä jaksamista ja työuran pidentämistä.
SEL:n liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen pitää nyt aikaansaatua sopimusta työaikaheikennysten torjumisen osalta saavutuksena. Myönteisenä hän näkee myös yleistä linjaa korkeammat palkankorotukset.
– Omien tavoitteidemme osalta emme saaneet niin hyvää tulosta kuin lähdimme hakemaan, mutta sielläkin on onnistumisia, Kuntonen arvioi neuvottelutulosta.
Hyväksytty sovintoesitys kokonaisuudessaan on julkaistu SEL:n verkkosivuilla www.selry.fi.
Kansan Uutisten verkkolehti palaa elintarvikealalle syntyneeseen sovintoon tiistaina.