Uusia pieniä jäseniä on EU:hun tulossa, Turkki saa odottaa
Euroopan Unioni jatkaa laajentumistaan, mutta vaatimattomampaan tahtiin kuin 2000-luvun alkuvuosina. EU:n komissio julkaisi tiistaina raportit jäsenyys- ja lähentymishankkeiden edistymisestä eri maiden kanssa.
Kroatian ja Turkin kanssa EU on käynyt jäsenyysneuvotteluja jo viisi vuotta. Turkin jäsenyyshakemus on jo vanhuuttaan kellastunut eikä neuvotteluja saada loppuun vieläkään pitkään aikaan, jos koskaan. Monissa jäsenmaissa Turkin jäsenyyttä vastustetaan vahvasti.
Turkin jäsenyyden yksi este on Kypros, jonka pohjoisosaa Turkki pitää hallussaan. Ilman tämän ongelman ratkaisua jo jäseneksi päässyt Kypros pystyy estämään Turkin jäsenyyden ikuisesti.
Kroatiasta seuraava uusi jäsen
Kroatian jäsenyysneuvottelut ovat edenneet paljon nopeammin ja maasta tulee todennäköisesti EU:n 28. jäsenmaa, mahdollisesti jo vuonna 2012.
Islanti haki EU:n jäsenyyttä maan talouden romahduttaneen pankkikriisin jälkeen ja jäsenyysneuvottelut on jo aloitettu. EU:n suosio kansalaisten keskuudessa on kuitenkin romahtanut niin kuin kaikkien muidenkin hallituksen hankkeiden. Jäsenyysneuvottelut eivät välttämättä etene niin nopeasti kuin alunperin arveltiin.
EU:n komissio suositteli jo viime vuonna jäsenyysneuvottelujen aloittamista Makedonian kanssa ja nyt se suositteli samaa Montenegron ja Albanian osalta, kunhan pitkä lista ehtoja täyttyy. Viime kuun lopulla EU:n neuvosto pyysi EU:n komissiota valmistelemaan lausunnon Serbian viime vuonna jättämästä jäsenyyshakemuksesta.
EU:n päämiehet päättävät aikanaan yksimielisesti neuvottelujen käynnistämisestä kunkin maan osalta erikseen. Neuvottelut käydään muodollisesti hakijan ja kaikkien jo jäsenenä olevien maiden kesken.
Keskinäisiä riitoja riittää
Useimmilla hakijamaista on vielä pitkä tie edessä. Esimerkiksi Serbialle iso ongelma on suhtautuminen siitä irronneeseen Kosovoon. Tosin kaikki EU:n jäsenmaatkaan eivät ole tunnustaneet Kosovon itsenäisyyttä. Sen vuoksi EU:n papereissa maa ei kulje Kosovon tasavaltana vaan nimellä ”Kosovo (YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244/99 mukaisesti)”.
Nimiongelma on myös Makedonialla, josta käytetään nimeä ”Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia”. Kreikka ei hyväksy Makedonian tasavaltaa, koska sen yksi maakunta on nimeltään Makedonia.
Kosovon ja Makedonian nimiongelmat kuvastavat yleisemminkin läntisen Balkanin tilannetta. Mailla on paljon sisäisiä ongelmia alkaen korruptiosta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta, mutta myös tukku maiden keskinäisiä ongelmia. Ne on saatava pois päiväjärjestyksestä, jotta alueen vakaus voitaisiin turvata. Pääseminen lähemmäs EU:ta on vahva houkutuskeino kiistojen sopimiseen.
Etenemisestä erilaisten ongelmien hoidossa saa ennen jäsenyyttäkin palkkioita. Viimeksi Albanian sekä Bosnia ja Herzegovinan asukkailta päätettiin poistaa viisumipakko Schengen-alueelle.
Kuva: EU:n komissio