Viikonloppuna Ecuadorissa juhlittiin vasemmistolaisen Alianza PAIS-puolueen ja presidentti Rafael Correan valtaannousun neljättä vuosipäivää.
Presidentti Correan hallituksen uudistukset ovat nostaneet maan jaloilleen edeltäneen tuhoisan uusliberaalin jakson jälkeen. Correa julisti hallituksensa suurimmaksi saavutukseksi poliittisen tasapainon luomisen.
1990-luvulla alkanut uusliberaali politiikka, korruptioskandaalit ja jatkuvasti vaihtuvat presidentit ajoivat Ecuadorin kaaokseen.
Lopullinen isku oli maan dollarisoiminen, kansallisen valuutan sucren korvaaminen Yhdysvaltain dollarilla. Maan kansalaiset menettivät säästönsä, hinnat nousivat pilviin ja miljoonat ecuadorilaiset jättivät kotimaansa.
Politiikan suuntaan tuli täyskäännös Correan noustua valtaan 15.1. 2007. Alkoi ”kansalaisten vallankumouksena” (La Revolucion Ciudadana) tunnettu poliittinen prosessi.
Banaanikaupunki
täyttyi juhlijoista
Etelä-Ecuadorissa, El Oron provinssissa sijaitseva Machalan kaupunki täyttyi lauantaina Correan ja hänen politiikkansa kannattajista.
Trooppisilla alangoilla, Tyynen valtameren rannalla sijaitseva Machala on tunnettu vientituotteistaan banaanista, kahvista ja kaakaosta. Machalan satama, Puerto Bolivar, on Ecuadorin tärkein banaaninvientisatama. Machalaa kutsutaankin ”maailman banaanipääkaupungiksi”.
Alianza PAIS ei valinnut banaanikaupunkia juhlanäyttämöksi sattumalta, sillä presidentti Correa yhdessä maan liikenneministerin, Maria de los Angeles Duarten kanssa lanseerasi Machalan 9 de Mayo-stadionilla 15 000 päiselle yleisölle maan seuraavan poliittisen suurhankkeen, tieverkoston laajentamisen ja uudistamisen.
Hanke kohdistuu suurelta osin El Oron provinssiin, ja tulee parantamaan niin kansallista vientiä ja tuontia kuin paikallistalouttakin. Kunnolliset tiet antavat lisäpotkua muun muassa provinssissa harjoitettavalle ekoturismille.
Koettelemusten
vuosi takana
Neljä vuotta sitten Ecuador oli epäoikeudenmukainen, talouseliittien kidnappaama ja hallussaan pitämä maa.
Euroopassa ja Yhdysvalloissa ekonomikoulutuksen saanut Rafael Correa toimi maan talousministerinä ennen nousuaan presidentiksi. Correaa edeltäneet presidentit päättivät kautensa protesteihin, katumellakoihin, lakisotkuihin tai sotilasvallankaappauksiin. Ennen Correaa vuodesta 1996 lähtien yksikään presidentti ei ollut pysynyt vallassa neljää vuotta.
Myös Correan hallitus joutui koetuksille, kun Ecuadorissa yritettiin vallankaappausta viime syyskuun lopussa. Tapahtumat saivat alkunsa, kun maan poliisivoimat aloittivat kapinan suunniteltua julkisen sektorin lakiuudistusta vastaan. Lakiuudistuksen huhuttiin leikkaavan poliisien palkkoja, vaikka asia oli tosiasiassa päinvastoin.
Opposition suurta osaa maan mediasta hallitsevilla kanavilla laitettiin bensaa liekkeihin levittämällä vääristeltyjä huhuja lakiuudistuksen sisällöstä.
Tosiasiassa kyseessä oli poliisikapinaksi naamioitu, pitkälle suunniteltu ja laskelmoitu vallankaappausyritys. Yksi esimerkki suunnittelun laajuudesta on se, että pääkaupungin Quiton ruuhkaisimpien katujen liikennevaloja oli kopeloitu näyttämään pelkästään vihreää, tavoitteena aiheuttaa kolareita yleisen kaaoksen luomiseksi.
Correalla laaja
kansansuosio
Opposition ja eliittipiirien laskut menivät kuitenkin ratkaisevimmassa kohdassa pieleen, silla armeija pysyi uskollisena presidentille. Armeijan erikoisjoukot pelastivat Quiton poliisisairaalassa 12 tuntia panttivankina olleen Correan kuolonuhreja ja haavoittuneita vaatineessa operaatiossa.
Vallankaappausyrityksen jälkeen maan poliittinen ilmapiiri on jännittynyt, mutta opposition toivomaa polarisoitumista ei ole suuremmin tapahtunut. Correan suosio on edelleen laaja myös keskiluokan piirissä.
”Kannatan presidenttiämme ja demokratiaa, ja olen valmis lähtemään kadulle uudestaan, jos hallitus on vaarassa. Correan myötä Ecuador on vihdoin kunniallinen maa, jolla on suvereniteetti”, kommentoi eräs Machalan tapahtumia seurannut.