Al-Jazeera -televisiokanavan tällä viikolla julkaisemista paljastuksista yksi merkillisimpiä on muistio, jossa kerrotaan Yhdysvaltain esittäneen kesäkuussa 2008 palestiinalaispakolaisten asuttamista esimerkiksi Chileen ja Argentiinaan.
Ehdotuksen teki George W. Bushin hallituksen ulkoministeri Condoleezza Rice Yhdysvaltain, Israelin ja palestiinalaisten Berliinissä käydyissä neuvotteluissa.
Pakolaisten asuttaminen Etelä-Amerikkaan olisi ollut vaihtoehto heidän paluuoikeudelleen nykyään Israeliin kuuluvalle alueelle. Vuonna 1948 pakolaiseksi joutuneita ja heidän jälkeläisiään on kaikkiaan yli viisi miljoonaa.
Kysymys pakolaisten paluuoikeudesta on ollut yksi vaikeimpia kysymyksiä kaikissa rauhanneuvotteluissa.
Uusi kotimaa tuhansien
kilometrien päässä
Ricen itsestään selvänä mutta julkilausumattomana ajatuksena oli, että asuttamalla palestiinalaispakolaiset muualle vähenisi Israeliin kohdistuva paine. Palestiinalaisten kannalta ”uusi kotimaa” Etelä-Amerikassa olisi kuitenkin ollut pitkästi yli 10 000 kilometrin päässä.
Ehdotus lienee kummunnut käsityksestä, että niin Chilessä kuin Argentiinassakin on runsaasti harvaan asuttua maata.
Chilessä on lisäksi Etelä-Amerikan suurin palestiinalaisyhteisö, yli 200 000 henkeä. He ovat sinne viime vuosisadan aikana vapaaehtoisesti muuttaneita, etupäässä kristittyjä palestiinalaisia.
Chile oli Berliinin neuvottelua edeltäneenä keväänä suostunut ottamaan vastaan 117 palestiinalaispakolaista, jotka olivat asuneet huonoissa oloissa Irakin Syyrian-vastaisella rajalla.
”Etnisen puhdistuksen
kampanjan laajennus”
Argentiinan palestiinalaisjärjestöä edustava Tilda Rabi sanoo palestiinalaispapereiden toisessa julkaisijassa, brittilehti Guardianissa, että Yhdysvaltain ehdotus rikkoo YK:n vahvistamaa periaatetta pakolaisten paluuoikeudesta. Esitys on Rabin mukaan ”pitkään jatkuneen etnisen puhdistuksen kampanjan laajennus”.
Ricen esitys tuskin oli vain heitto, joten sillä lienee ollut Bushin suostumus. Ilmeisesti sitä ei kuitenkaan kehitelty pitemmälle, koska Guardianin mukaan YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA:lla ei ole ollut tietoa asiasta.
Muistiosta ei käy ilmi, oliko Chilen ja Argentiinan hallitusten kanssa jo keskusteltu asiasta.
Ennen Israelin valtion perustamista 1948 ns. juutalaiskysymyksen ratkaisemiseksi tehtiin useita samankaltaisia ehdotuksia, kuten esimerkiksi juutalaisten uuden kotimaan perustamista Madagaskariin tai nykyisen Kenian alueelle.
Palestiinalaispapereista enemmän huomenna perjantaina ilmestyvässä Viikkolehdessä.