Lelujen turvallisuutta säännellään tiukalla lainsäädännöllä. Lelut eivät saa sisältää myrkkyjä, eikä niistä saa irrota pieniä osia. Vuoden vaihteessa Suomessa astuu voimaan uusi lelulaki. Laki perustuu EU:n leludirektiiviin.
Mikä tässä uudessa lelulaissa muuttuu, Tullilaboratorion jaostopäällikkö Leena Partanen?
– Yksi oleellinen muutos on, että lelujen maahantuojien ja valmistajien pitää jatkossa jättää niin sanottu vaatimuksenmukaisuusilmoitus. Siinä valmistaja tai maahantuoja ilmoittaa, että lelu täyttää kaikki oleelliset turvallisuusvaatimukset. Heidän täytyy jatkossa toimittaa myös asiakirjat, mihin tämä ilmoitus perustuu, jos viranomainen näitä asiakirjoja pyytää. Tämä on aika iso muutos. Vielä ei tarkkaan tiedetä, mitä tämä tarkoittaa käytännössä. Toivottavasti tämä tarkoittaa sitä, että valmistajien pitää kiinnittää lelujen turvallisuuteen entistä enemmän huomiota.
Eli onko tässä tarkoitus täsmentää leluluissa olevia CE-merkintöjä, joita yleensä pidetään turvallisuuden takeena?
– CE-merkinnät ovat olleet leluissa jo pitkään pakollisia. Ongelmana niissä on ollut, että valmistaja on saanut itse merkinnän laittaa, jos valmistaja itse katsoo, että lelu on turvallinen. CE-merkki ei ole vaatinut mitään ulkopuolista sertifiointia. Uusi laki ei muuta CE-merkkiin liittyviä käytäntöjä, mutta tässä tulee nyt uusi omavalvontaan pohjautuva valvontajärjestelmä, koska jatkossa leluvalmistajan tai maahantuojan pitää pystyä esittämään todisteet siitä, että lelu täyttää kaikki leluille asetetut vaatimukset. Tässä yritetään varmistua ainakin siitä, että valmistaja edes ottaisi selvää, mitä nämä vaatimukset ovat.
Mitä nämä vaatimukset ovat?
– Leluilta vaaditaan iso joukko erilaisia asioita, jotka liittyvät lelun fyysisiin ominaisuuksiin, kemialliseen koostumukseen ja meluun. Fyysisiin ominaisuuksiin kuuluu muun muassa, että lelusta ei saa kovassakaan käsittelyssä irrota pieniä osia, eikä saa olla teräviä osia. Kemiallisella puolella on joukko alkuaineita ja yhdisteitä, joiden enimmäispitoisuudet on leluissa tarkkaan rajattu. Uudessa laissa etenkin kemialliselle puolelle tulee uusia rajoituksia ja tarkennuksia.
Kuka valvoo, että lelut täyttävät lain velvoitteet?
– Koska pääosa leluista on tuontitavaraa, päävastuu on Tullilla ja Tullilaboratoriolla. Suomessa on järjestetty niin, että Tulli valvoo maahantuontivaiheessa, että lelut ja muutkin tarkkaan säännellyt tavarat ovat kunnossa ja säännösten mukaisia. Vuoden loppuun saakka Tulli valvoo vain EU:n ulkopuolelta tulevaa maahantuontia. Vuoden vaihteessa tulee kuitenkin voimaan uusi kuluttajaturvallisuuslaki. Se antaa Tullille mahdollisuudet valvoa myös EU:n sisäistä tavaraliikennettä.