Valtion paikallishallintoon kuuluvien maistraattien määrä supistuu ensi vuodenvaihteessa 24:stä 11:een.
Uusiksi maistraattien toimialueiksi tulevat Helsinki, Länsi-Uusimaa, Itä-Uusimaa, Kaakkois-Suomi, Häme, Lounais-Suomi, Sisä-Suomi, Länsi-Suomi, Itä-Suomi, Pohjois-Suomi ja Lappi. Toimipisteiden määrä pysyy lähes ennallaan ja on ensi vuoden alusta 47.
Ahvenanmaalla maistraatin tehtäviä hoitaa Ahvenanmaan valtionvirasto. Kaksikielisiä maistraatteja on kuusi; Lounais-Suomen, Länsi-Suomen, Itä-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan, Kaakkois-Suomen sekä Helsingin maistraatit.
Maistraattien palvelut ja tehtävät säilyvät alueuudistuksessa ennallaan.
Uudistus kokoaa maistraattitoimintoja suuremmiksi kokonaisuuksiksi ja yhdenmukaistaa niitä. Sillä pyritään myös selkeyttämään johtamisjärjestelmää. Tavoitteeksi ilmoitetaan myös henkilöstön jaksamisen turvaaminen.
Samat tehtävät vähemmällä väellä
Maistraattien henkilöstömäärä on vuodenvaihteessa yhteensä 765. Se supistuu 40:llä vuoteen 2015 mennessä.
Vuodesta 2006 maistraattien henkilöstömäärä on vähentynyt 125:llä tuottavuusohjelman johdosta, vaikka tehtävät eivät ole supistuneet. Toimintaa tehostavat sähköisten ja automaattisten palvelujen käyttöönotto sekä viranomaisten yhteispalvelupisteet.
Tämän vuoden alussa hallintoviranomaisten yhteispalvelupisteitä oli Suomessa 176. Niistä 34:ssä hoidetaan maistraattien tehtäviä.
Tietohuolto ja oikeusturva ydintehtäviä
Maistraattien ydintehtäviä ovat yhteiskunnan tietohuolto- ja oikeusturvapalvelut.
Maistraattien uusi organisaatiomalli rakentuu kussakin 11 maistraatissa neljästä tai viidestä vastuualueesta. Niitä ovat holhoustoimen edunvalvontapalvelut, kuluttajaneuvontapalvelut, yhteisöoikeudelliset palvelut, todistajapalvelut sekä vihkiminen ja parisuhteen rekisteröinti ja henkilö-, perhe- ja perintöoikeudelliset palvelut.
Maistraateilla on lukuisia yksittäisiä tehtäviä. Ne vastaavat mm. toimialueensa väestötietojen ylläpidosta, holhousasioista, kauppa- ja yhdistysrekisteristä, vesikulkuneuvorekisteristä sekä valtakunnallisesta kuluttajaneuvonnasta. Ne tekevät myös muun muassa siviilivihkimisiä, parisuhteen rekisteröintejä, julkisen notaarin tehtäviä ja kaupanvahvistuksia.
Myös nimenmuutosasiat, avioliiton esteiden tutkinnat ja perukirjojen osakasluetteloiden vahvistaminen ja siviilivihkiminen hoituvat maistraatissa. Osoitteen ja asuinkunnan muutokset ilmoitetaan maistraattiin, samoin asunto-osakeyhtiöiden tietoihin tulleet muutokset.
Maistraattien valtakunnallinen toimintojen kehittäminen ja tulosohjaus on Itä-Suomen aluehallintoviraston Kuopiossa sijaitsevan maistraattien ohjaus- ja kehittämisyksikön vastuulla.
Maistraattien vuosibudjetti on noin 45 miljoonaa euroa, josta tulot kattavat noin 30 prosenttia.Maistraattien hallinnollisesta ohjauksesta vastaa valtiovarainministeriö.