Vasemmistopuolueiden presidenttiehdokkaat kohtasivat keskiviikkona Nelosen uutisten uudessa väittelysarjassa, jossa kaksi ehdokasta keskustelee keskenään ilman toimittajia. Keskustelun jälkeen Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäkeä jäivät askarruttamaan useat SDP:n Paavo Lipposen kannanotot.
Lipponen kehui hallitustensa saavutuksia, mutta Arhinmäki huomauttaa tuoreeltaan blogikirjoituksessaan, että silloin tehtiin leikkauksia, joilla syvennettiin suomalaisten tuloeroja ja sysättiin paljon ihmisiä syrjään yhteiskunnasta.
”SDP:ssä ei ole vielä tehty laajaa kriittistä arvioita tästä ajasta. Vasemmistossa näin on tapahtunut enemmän”, hän kirjoittaa.
”Oliko silloin tehty, Paavo Lipposeen henkilöitynyt ja hänen henkilökohtaisesti takaamansa politiikka liian uusliberalistista? Tämä kriittinen analyysi on syytä tehdä viimeistään nyt, kun pohditaan uusia sopeuttamistoimia”, toteaa Arhinmäki.
Lipposen eurousko ei horju
Arhinmäki kysyy myös, onko virallisen Suomen liian kritiikitön suhtautuminen Euroopan unioniin ollut syynä Perussuomalaisten nousuun.
”Lipposen eurousko ei nimittäin horju, vaikka kaikki näkevät, että poliittinen valuuttaunioni on syvässä kriisissä. Sitä ei ratkaista vain lisäämällä budjettikuria ja rangaistuksia sekä antamalla pois Suomen itsenäistä budjettivaltaa.”
Kulttuuriministeri Arhinmäelle jäi epäselväksi, onko Lipponen oman puolueensa takana, kun Suomen hallitus yrittää pitää kiinni yksimielisyyden vaatimuksesta Euroopan vakausmekanismissa.
”Hän viittasi vain siihen, että tilanne on auki ja että budjettivallasta täytyy pitää kiinni samalla, kun etsitään ratkaisuja, joilla mekanismin toiminta varmistetaan.”
”Lipponen sanoo myös, ettei Suomesta saa tulla EU:ssa poikkeusmaata, jolla ei ole vaikutusvaltaa. Juuri sillä, että Suomi nostaa omaa profiiliaan, varmistetaan se, että vaikutusvaltaa on. Lipposen johtaessa Suomen EU-politiikkaa, meitä pidettiin aina varmana tapauksena.”
Myönteinen suhde Natoon
Paavo Arhinmäen mukaan Lipponen suhtautuu sotilasliitto Natoon ja Yhdysvaltojen rooliin maailmanpolitiikassa myönteisesti. ”Itse näen, että kumpaankin sisältyy isoja ongelmia, joista vähäisin ei ole se, että ne pyrkivät jatkuvasti sivuuttamaan YK:ta.”
”Muun muassa näistä syistä on hyvä, että kummallakin työväenpuolueella on presidentinvaaleissa omat ehdokkaat, jotka edustavat eri linjoja”, hän päättää.
Muualla verkossa:
Koko Arhinmäen blogi: www.paavoarhinmaki.fi/blogi/2012/vasemmistossa-on-eroja .