Jo 275 800 vailla työtä
Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen työllisyyskatsauksen mukaan Suomessa oli kesäkuun lopussa yhteensä 275 800 työtöntä työnhakijaa. Koko maassa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli nyt 9,9 prosenttia.
Työttömyys paheni edellisvuodesta kaikkialla maassa, mutta eniten Etelä-Pohjanmaalla (46 pros.), Pirkanmaalla (43 pros.) ja Varsinais-Suomessa (40 pros.). Työttömyys on lisääntynyt kaikissa ammattiryhmissä. Edelleen tilanne synkkeni eniten miesvaltaisilla aloilla, kuten teollisuudessa, rakennuksilla sekä kaivoksissa.
Erikoissuunnittelija Petri Syvänen työ-ja elinkeinoministeriöstä sanoo työttömyyden lisääntyneen kesäkuussa suunnilleen ennakoituun tahtiin.
– Vähän enemmän se taas lisääntyi kuin toukokuussa. Varmaan luvuissa vaikuttavat nyt jonkin verran vastavalmistuneet, jotka eivät työllistyneet kesätöihin niin kuin vielä vuosi takaperin. Se varmaan toi siihen oman lisänsä.
Suurimmista kaupungeista Pori, Lahti ja Jyväskylä saivat viime laman perinnöksi muita suurimpia kaupunkeja synkemmät työttömyyslukemat. Menossa olevan taantuman aikana suurimpien kaupunkien työttömyysjärjestys on muuttunut niin, että Tampere ja Oulu ovat nousseet kärkikolmikkoon Lahden rinnalle.
Tuoreen tilaston mukaan maan yksitoista suurinta kaupunkia asettuivat työttömyysasteen mukaan seuraavaan järjestykseen: Lahti (15,1 pros.), Oulu (14,9), Tampere (14,6), Jyväskylä (14,4), Pori (13,3), Kuopio (12,8), Turku (12,2), Kouvola (11,3), Vantaa (8,9), Helsinki (8,2) ja Espoo (6,5). Seutukunnittaisessa tarkastelussa Oulu pitää nyt kyseenalaista kärkisijaa.
Voimalatyömaa
auttaa Poria
Erikoissuunnittelija Syvänen ei usko, että kaupunkien järjestys työttömyyden osalta olisi nyt pysyväisemmin muuttumassa.
– Tampere ja Oulu ovat korkeakoulupaikkakuntia, joissa on myös teollisuuden alihankintayrityksiä ja vientiteollisuuttakin. Ainakin aikaisemman kokemuksen valossa tällaisissa viennistä riippuvaisissa isoissa kaupungeissa muutokset sekä hyvään että huonoon suuntaan vaikuttavat nopeammin ja voimakkaammin kuin muualla.
Pori ja koko Satakunta on toistaiseksi selvinnyt taantumasta vähemmällä kuin monet muut kaupungit. Erikoissuunnittelija Syvänen arvelee yhdeksi merkittäväksi selitykseksi Olkiluodon ydinvoimalatyömaata.
– Siellä on merkittävät alihankintaketjut, ja muut vaikutukset alueen ostovoimaan varmaan olemassa. Sen takia Satakunta on toistaiseksi paremmin selvinnyt kuin esimerkiksi Pirkanmaan alue.
Työttömyyshuippu
vielä edessäpäin
Tämän taantuman työttömyyshuippua ei Syväsen mukaan ole vielä koettu.
– Jos aikaisempien taantumien ajoilta mitään samankaltaisuutta on, niin esimerkiksi kokonaistuotannon ja teollisuustuotannon mittarit reagoivat tilanteeseen aikaisemmin kuin työllisyysluvut, ja kun nekään eivät vielä ole reagoineet, niin sen pohjalta voi ainakin olettaa, että varmaan tilanne vielä heikkenee tästä.
Sitä, kuinka pitkän aikaa huonompaan suuntaan vielä mennään, on Syväsen mukaan vaikea ennustaa.
– Todennäköistä on, että työttömyys edelleen jatkaa nousuaan, mutta kuinka paljon ja kuinka pitkään, se jää nähtäväksi. Ainakin tämän hetken näkymien mukaan mennään vielä pitkälle syksyyn asti. Paljon riippuu siitä, mitä maailmalla tapahtuu, esimerkiksi siitä, lähteekö vienti vetämään.