Oikeusministeriö mokasi kolmen kunnan kuntavaalit, mutta pihtaa korvauksia
Kolmessa uusmaalaisessa kunnassa, Karkkilassa, Kauniaisissa ja Vihdissä uusitaan viime lokakuun kunnallisvaalit 6. syyskuuta, koska oikeusministeriön niissä tekemä sähköisen äänestyksen kokeilu epäonnistui. 211 sähköisesti annettua ääntä katosi.
Lokakuussa valitut valtuustot ovat istuneet vuoden vaihteesta lähtien, mutta nyt katsotaan uusiksi, keille valtuustopaikat kuuluvat. Karkkilan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Salla Salo (vas.) on ärsyyntynyt ja vihainen oikeusministeriön sähläykseen.
– Käsittämätön soppa, Salo kuvailee valituksista seuranneiden uusintavaalien järjestelyjä.
Vaaleihin on kuukausi, mutta vaalien uusimisesta aiheutuvien kustannusten korvauksia kunnallisjärjestöille tai ehdokkaille ei kuulu. Kunnille valtio on luvannut korvata vaalijärjestelyistä aiheutuvat menot.
– Hankala tässä on kampanjoida. Me panimme rahat viime syksyn vaaleihin, Salo toteaa.
– Tavoite on kuitenkin saada kuntalaisilta luottamuslause sille politiikalle, jota olemme tehneet.
Kampanjan rahoitus lainalla?
Salon mielestä oikeusministeriö ei neuvotellut, vaan saneli sen, miten korvauksia maksetaan. Niitä on nyt periaatteessa luvassa 2 000 euroa jokaista ehdokkaita asettanutta ryhmää kohti. Lisäksi jokaisesta ehdokkaasta saa 250 euroa.
– Malli suosii pienpuolueita, Salo huomauttaa. Karkkilassa Vasemmistoliitto on suurin puolue. Se sai lokakuussa 24 ehdokkaastaan 12 läpi valtuustoon.
Pienin puolue KTP asetti lokakuun vaaleihin kolme ehdokasta, jotka saivat yhteensä 37 ääntä eli 0,7 prosenttia ja nolla valtuutettua. Nyt oikeusministeriön ratkaisu tukee näitä ehdokkaita yli 900 eurolla jokaista.
Vasemmistoliitolle rahaa tulee vajaat 300 euroa ehdokasta kohti.
– Oikeusministeriö päätti tukea tulevia vaaleja sen sijaan, että olisi korvannut oman virheensä vuoksi hukkaan menneiden vaalien kuluja, Salo sanoo. Hänestä oikeudenmukaisempaa olisi korvata viime syksyn kampanjointimenoja niille ryhmille, jotka ovat tehneet asiallisesti vaalirahoitusilmoituksensa ja pitäneet kirjaa menoista ja tuloista.
Ehdokkaat saivat oikeusministeriöltä kesäkuussa allekirjoitettavaksi paperin, jossa lupasivat jatkossa olla vaatimatta enää mitään korvauksia.
– Esitys oli, että jos kaikki ehdokkaat allekirjoittavat kaikissa kolmessa kunnassa allekirjoittavat paperin, korvaukset saadaan. Ilmeisesti kaikki eivät allekirjoittaneet, kun rahaa ei ole näkynyt, Salo arvioi.
Nyt ei tiedetä, saadaanko rahaa vai pitääkö kampanja tehdä vaikkapa lainalla.
Ennakkoäänestys vain kotikunnassa
Salo pelkää lisäksi, että uusintavaalejakin seuraa valituskierros, koska ennakkoäänestysmahdollisuus on rajattu vain oman kunnan alueelle.
– Esimerkiksi muualla opiskelevat menettävät äänioikeutensa, jolleivät matkusta kotipaikkakunnalle, samoin ulkomailla asuvat sekä ne, jotka ovat kuntayhtymän laitoshoidossa kotikunnan ulkopuolella. Karkkilassakin näistä kertyy varmasti enemmän menetettyjä ääniä kuin ne 49 ääntä, jotka äänestäjät sössivät sähköisessä äänestyksessä.
Salo kysyykin oikeusministeri Tuija Braxilta, onko ennakkoäänestys tämän mielestä oikeudenmukaisesti järjestetty.
Salon mielestä kukaan oikeusministeriössä tai vaalien uusimisesta päätöksen tehneessä korkeimmassa hallinto-oikeudessa ei ole kunnolla miettinyt tilanteen ongelmallisuutta.
– On paha demokratian kannalta, että ääniä meni hukkaan, mutta ihmiset tiesivät, että kyseessä oli kokeilu, joka sisälsi riskin. Sille oli myös vaihtoehto.
Kuntaliitto
pyllistää demokratialle
Saloa korventaa myös Kuntaliiton kanta vaaleihin. Kuntaliitto lausui taannoin, että vaalien tuloksen ei pidä vaikuttaa muiden luottamuselimien kuin valtuustojen kokoonpanoihin. Erilaiset hallitukset ja lautakunnat jäisivät ennalleen, elleivät jäsenet itse ymmärrä erota tai heitä ei eroteta.
Salon mielestä Kuntaliitto pyllistää demokratialle: äänestäkää, vaikka se ei vaikuta mihinkään.
– Tässä järjestetään kalliilla hinnalla uudet vaalit, mutta Kuntaliiton mielestä tulos ei avaikuta paikkajakoihin, hän äimistelee.
Karkkilan Vasemmistoliitossa lähdetään kuitenkin siitä, että tulos vaikuttaa paikkajakoon.
– Kaupunginhallituksen puheenjohtaja eroaa heti, jos ei saa tarpeeksi luottamusta, hän lupaa omasta pestistään.