Sokeri ravistelee yhteiskunnan perusteita.
Näin haastavasti kärjistää Robert Lustig kanadalaisessa dokumentissa Sokeroitu totuus (Sugar Coated, 2015). Lustig on lasten endokrinologiaan erikoistunut amerikkalainen lääkäri. Näin Michele Hozerin käsikirjoittamassa ja ohjaamassa dokumentissa nousee alkajaisiksi etualalle lasten liikalihavuus. Siitä edetään pikku hiljaa paljon pitemmälle ja koko maailman tasolla, joten alussa esitetty kärjistys saa ymmärrettävät kehykset.
Lustig on asiastaan innostunut tutkija, omanlaisensa ristiretkeläinen. Hän saa tästä myös kohtuullista kritiikkiä. Sitä esittää torontolaisen yliopiston tutkija John Sievenpiper. Hän vieroksuu Lustigin ajatusta sokerin myrkyllisyydestä, mikä ensituntumalta kieltämättä kuulostaa aikamoiselta demonisoinnilta.
Lustigin avauksella ja useiden tutkijoiden voimin kartoitetaan sokerin osuutta jokapäiväisessä ravinnossa. Lähtökohta on pohjoisamerikkalainen ravintokäytäntö, mutta se ei rajoitu sinne. Asiasta saadaan paljon faktaa, mukaan on otettu myös vuodelta 2011 oleva YK:n ilmoitus. Sen mukaan ei-tarttuvat taudit eli niin sanotut elintasosairaudet (sydäntaudit, diabetes, syöpä) kasvavat maailmanlaajuisesti ja vieläpä huolestuttavalla nopeudella.
Vankka lähtökohta monipuolisesti ja kiitettävän objektiivisesti aihettaan käsittelevälle dokumentille on selkeä fakta: koskaan aiemmin ihmiskunnan historiassa ei ole käytetty näin paljon sokeria ruuassa. Ja kuten todetaan, se vaikuttaa väistämättä elimistöön.
Tässä tulee oleellisesti kuvaan mukaan meillekin jokapäiväinen asia, pitkälle käsitellyt elintarvikkeet. Dokumenttia katsoessa tulee mieleen synkkiä ajatuksia siitä, miten nopeasti ja laajamittaisesti Suomessakin on siirrytty kovaan teolliseen tuotantoon. Eikös kaiken ruuan pitäisi olla luonnonmukaista? Ja lähellä tehtyä.
Tutkija Yoni Freedhuffilla on tärkeä pointti. Hänen mukaansa nykymuotoista terveydenhuoltoa ei voi ylläpitää, kun elintasosairaudet yleistyvät. Craig Wilcoxin johdolla tehdään kiintoisa Okinawan-kierros. Kyseisellä Japanin saarella on näihin päiviin saakka eletty pisimpään maailmassa. Tässä mielessä terveellisen ruokavalion (paljon kasviksia, kalaa, proteiineja tasapainoisesti, vähärasvaista lihaa) osuus on mitä ilmeisimmin hyvin keskeinen.
Dokumentin loppupuolella tehdään kiinnostavia rinnastuksia takavuosikymmenten amerikkalaisen tupakka-
teollisuuden ja nykyisen sokeriteollisuuden välillä. Isoa bisnestä, kaikki tyynni.
Dokumenttiprojekti: Sokeroitu totuus. TV1 maanantaina klo 21.30