Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on useaan otteeseen tuonut esille kuuden tunnin työpäivän etuja ja ehdottanut kokeilujen järjestämistä viitaten Ruotsissa saatuihin kokemuksiin.
Keskustelussa ei näytä menevän perille se, että 1990-luvun lopulla työministeriö järjesti kuuden tunnin vuorotyöstä laajan kokeilun, jossa oli mukana pari tuhatta työntekijää. Samalla kokeiltiin muun muassa nelipäivästä työviikkoa.
51-sivuinen tiivistelmä kokeilusta on luettavissa kirjassani Päätä seinään (Into 2014). Samalla on käsitelty paitsi Ruotsissa myös Yhdysvalloissa saadut kokemukset kuusituntisesta työpäivästä vuosikymmenten varrelta.
Tilanne ei ole tässä asiassa muuttunut juuri mitenkään vaan kokemukset ovat aivan ajankohtaisia. Uusia kokeiluja ei välttämättä tarvita, vaan päättäjien ja suuren yleisön pitäisi tutustua saatuihin tuloksiin.
Työnantajajärjestöt, mutta eivät suinkaan kaikki työnantajat, vastustavat kuusituntista työpäivää rajusti paitsi silloin, kun se toteutetaan osa-aikatyönä, siis osapalkalla. Silloin kaikki lyhyemmän työajan joustavuushyödyt ja siis paremman tuottavuuden edut jäävät työnantajalle. Osa-aikaisella työntekijällä on vaikeuksia saada palkkaa ja etuisuuksia edes samassa suhteessa kuin hänen työaikansa on kokoaikaisesta työsuhteesta.
Kokeilujen tulokset olivat hyvin myönteisiä. Työllisyys tietysti parani olennaisesti. Työhyvinvointi koheni merkittävästi. Kokeilua seurasi ja analysoi tutkijaryhmä Jyväskylän yliopistosta professori Jouko Nätin johdolla. Timo Anttila teki väitöskirjansa 6+6-työaikamallista.
Teollisuudessa kuusituntisesta työpäivästä voitiin jopa maksaa samaa palkkaa kuin 7,5-tuntisesta. Palveluissa tuottavuuden kasvun mittaaminen on vaikeaa, ja siksi palkka aleni noin puolet työajan lyhentämisen määrästä.
Nelipäiväinen työviikko on hyvin suosittu, mutta tuottavuushyödyt jäävät paljon vähäisemmiksi. Todettakoon, että kun työaikaa aikanaan lyhennettiin pekkaspäivillä, tuottavuushyödyt jäivät olemattomiksi, mutta niitä ei oikeastaan tavoiteltukaan.
Palkankorotukset ansaitaan aina tehtyjen työtuntien tuottavuuden kasvulla. Jos työn tuottavuutta ehdoin tahdoin heikennetään, kuten nyt kun työaikaa pidennetään, syödään myös palkankorotusten mahdollisuutta.
Pekka Peltola
valtiot.tri
6+6-kokeilun johtaja