Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL muistuttaa kuntia ja muita alan työnantajia noudattamaan varhaiskasvatussuunnitelmien eli vasujen laatimisessa lakia.
Varhaiskasvatuslain mukaan vasun laatimiseen osallistuu koko varhaiskasvatuksen henkilöstö ja lapsen vanhemmat tai huoltajat. Lain perusteluiden mukaan on nimenomaan lapsen etu, että henkilökunnan tiedot, taidot ja asiantuntemus yhdistetään vasua laadittaessa. Näin tuetaan parhaiten lapsen hyvinvointia.
– Joissain kunnissa on sälytetty vasujen tekeminen pelkästään lastentarhaopettajien tehtäväksi, JHL:n varhaiskasvatuksesta vastaava sopimustoimitsija Minna Pirttijärvi hämmästelee.
JHL ihmettelee, onko vasujen laatimista koskeva lain määräys epäselvä, koska sitä tulkittaessa laatimisesta vastaaminen on muuttunut laatimiseksi eli suunnitelman tekemiseksi.
Uudet suunnitelmat otettu juuri käyttöön
Uudet varhaiskasvatussuunnitelmat otettiin käyttöön koko maassa 1.8.2017. Jokaiselle varhaiskasvatuksen piirissä olevalle lapselle on palvelumuodosta riippumatta laadittava oma henkilökohtainen vasu. Sen laatimisesta päiväkodissa vastaa lain 7a-pykälän mukaan lastentarhaopettaja. Lain perusteluissa kuitenkin todetaan selvästi, että vasun laatiminen edellyttää lapsen vanhempien tai huoltajien sekä henkilökunnan tietojen, taitojen ja asiantuntemuksen yhdistämistä lapsen hyvinvoinnin tukemiseksi.
– JHL tulkitsee tätä määräystä niin kuin se on kirjoitettu: laatimiseen eli suunnitelman tekemiseen osallistuu myös muu henkilöstö, Pirttijärvi sanoo.
JHL:n tulkinta merkitsee, että lastentarhanopettaja vastaa siitä, että jokaiselle lapselle on tehty oma henkilökohtainen vasu ja että sitä päivitetään. Mutta itse suunnitelman laatiminen onnistuu Pirttijärven mukaan parhaiten moniammatillisella yhteistyöllä.
– Lapsen kasvattamiseen osallistuu joka tapauksessa koko varhaiskasvatuksen henkilöstö, joten kaikkien osallistuminen vasun laatimiseen onkin varsin luontevaa, Pirttijärvi sanoo.