KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Mikrodemokratiaa ilman kansakuntia

Malka Older näkee yhtäläisyyksiä scifi-kirjailijan työn ja poliittisen opposition roolin välillä.

Malka Older näkee yhtäläisyyksiä scifi-kirjailijan työn ja poliittisen opposition roolin välillä. Kuva: Malka Older

Amerikkalainen kirjailija ja tutkija Malka Older kirjoittaa maailmasta, jossa nationalismi on saanut väistyä mikrodemokratian tieltä.

Eero Suoranta
14.8.2017 11.00
ILMOITUS
ILMOITUS

Malka Older

Syntynyt 1977.

Väitöskirjantekijä ranskalaisessa Institut d’études politiques de Paris (Sciences Po) -yliopistossa, jossa tutkii katastrofiavun ja hallinnon dynamiikkaa hurrikaani Katrinan sekä Japanin vuoden 2011 maanjäristyksen tapauksissa.

Yli vuosikymmenen kokemus humanitaarisen avun ja kehitysavun parissa. Hän on työskennellyt katastrofialueilla Sri Lankassa, Ugandassa, Darfurissa, Indonesiassa, Japanissa sekä Malissa.

Esikoisromaani Infomocracy julkaistiin 2016, jatko-osa Null States ilmestyy syyskuussa.

Ehdolla parhaalle uudelle scifi- tai fantasiakirjoittajalle myönnettävän John W. Campbell -palkinnon saajaksi. Palkinto myönnetään 11. elokuuta Helsingissä pidettävässä Worldcon-tapahtumassa.

Jos haluaa havainnollistuksen kansallisvaltioiden ongelmista, kannattaa Malka Olderin mukaan katsoa Wikipediaa. Vapaan tietosanakirjan englanninkielinen versio listaa yli sata maata ja aluetta, joilla toimii aktiivisia separatistiliikkeitä. Suomestakin löytyy esimerkki, Ahvenanmaan itsenäisyyttä ajava Ålands Framtid -puolue.

– Kansallisvaltioiden keskeinen ongelma on ajatus siitä, että valtion rajojen kuuluisi sopia yhteen jonkinlaisen yhtenäisen ”kansakunnan” kanssa tai että tälläinen yhteensopivuus olisi edes mahdollista, kirjailijana, tutkijana ja avustustyöntekijänä toiminut Older selittää.

– Ihanne kaikkien valtion sisällä asuvien perustuvanlaatuisesta samankaltaisuudesta luo epärealistisia odotuksia ja syventää me vastaan he -ajattelua.

Ajatus kansallisvaltioiden purkamisesta pienemmiksi kokonaisuuksiksi innoitti Olderia kirjoittamaan esikoisromaaninsa, scifi-trilleri Infomocracyn, jonka maailmassa suurin osa nykyisistä valtioista on siirtynyt mikrodemokratiaksi kutsuttuun järjestelmään.

Mikrodemokratiassa kukin ”sentenaali” eli sadantuhannen asukkaan yhteisö valitsee itselleen mieluisan hallituksen maailmanlaajuisissa vaaleissa. Saman hallituksen valinneet yhteisöt muodostavat ikään kuin maantieteellisesti epäyhtenäisen valtion, josta ne voivat halutessaan erota kymmenvuotisen vaalikauden päätyttyä.

Arvoja etnisyyden tai uskonnon sijaan

Olderin idea tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman myös kirjallisuudentutkija Maïmouna Jagne-Soreaun toukokuussa käynnistämään keskusteluun postnationalismista. Jagne-Soreau määritteli Ylioppilaslehden esseessään postnationalismin asenteeksi, joka kannustaa kansakunnan yhteisten arvojen uudistamiseen. Mikrodemokratia vie tavallaan ajatuksen pidemmälle, sillä siinä myös poliittisten yhteisöjen rajat pistetään aika ajoin uusiksi.

– Minusta ajatuksessa arvoista valtion muodostamisen perustana ei ole mitään vikaa. Teoriassa mikrodemokratiassakin ihmiset valitsevat hallituksensa omien arvojensa pohjalta, Older sanoo.

– Mielestäni käy paljon vähemmän järkeen yrittää löytää yhteistä arvopohjaa olemassaolevalle ihmisryhmälle, johon kuuluvilla ei ole juuri vaihtoehtoja, jos he sattuvat olemaan eri mieltä näistä arvoista. Joten vaikka on jossain määrin hyödyllistä siirtyä ajattelemaan valtion yhtenäisyyden perustuvan arvoille esimerkiksi etnisyyden tai uskonnon sijaan, sen toteuttaminen käytännössä vaatii nähdäkseni poliittisia uudistuksia.

Infomocracyssa rajojen lisäksi myös ihmiset siirtyvät säännönmukaisesti paikasta toiseen vallassa oleviin hallituksiin tyytymättömien äänestäessä jaloillaan. Olderille olikin tärkeää kiinnittää teoksessaan huomiota erilaisiin globaaleihin muuttoliikkeisiin.

– Elämme nyt maailmassa, jossa siirtolaisuus on paljon merkittävämpää kuin kuluttamamme kirjallisuuden ja muun median perusteella voisi olettaa, kirjailija huomauttaa.

– Siirtolaisuus ja ihmisten liikehdintä myös vetoavat minuun draaman kannalta ajateltuna. Niihin liittyy kaikenlaisia tekijöitä, jotka ajavat tai houkuttelevat ihmisiä lähtemään siirtolaisiksi, tunnetason kysymyksiä vieraantumisesta ja nostalgiasta sekä uusien paikkojen jännitystä.

Politiikkaa pelkillä faktoilla?

Kansallisvaltioiden lisäksi Older halusi pohtia Infomocracyssa vaihtoehtoja nykyiselle mielikuviin perustuvalle tavalle tehdä politiikkaa. Yksi kirjassa esiintyvistä hallituksista yrittää rakentaa kampanjaa pelkkien poliittisten linjaustensa varaan, mutta kokee vaikeaksi houkutella äänestäjiä ilman selkeää keulahahmoa. Older uskoo, että samaistuttavan johtajan kaipuu istuu syvällä ihmisluonnossa.

– Toisaalta nykyisillä poliittisilla järjestelmillämme ja kampanjointitavoillamme on taipumus pahentaa politiikan henkilöitymistä keskittymällä käsikirjoitettuihin tapahtumiin ja asioiden visuaaliseen puoleen. Voimme siis myös luoda järjestelmän, joka ainakin jossain määrin vähentää yksilöiden ja pintavaikutelmien merkitystä, kirjailija arvioi.

Romaanissa mikrodemokratian vartijana toimii Informaatio-niminen järjestö, joka pitää kirjaa kaikesta julkisesta saatavilla olevasta tiedosta ja syöttää sitä ihmisille päätöksenteon tueksi. Järjestö muun muassa lisää korjauksia vaalimainosten oheen sekä ylläpitää vaalikonetta, joka kertoo eri hallitusten linjausten käytännön vaikutuksista. Older korostaa, että tämäkin vaihtoehto synnyttää omat ongelmansa: kuka valvoo valvojia?

– Täytyy muistaa, että mielipidekyselyt, gallupit ja äänestämisen apuvälineet eivät ole puolueettomia, sillä niiden tavat esittää kysymyksiä voivat vaikuttaa annettuihin vastauksiin, ja kysymysten esittäminen itsessään voi myös vaikuttaa ihmisten käytökseen. Vähimmäisvaatimuksena tarvitsemme laajempaa media- ja informaatiolukutaitoa.

Miltä maailma voisi näyttää

Infomocracy on ensimmäinen kirja trilogiassa, jonka toinen osa Null States ilmestyy syyskuussa. Older kertoo, että jatko-osassa paneudutaan tarkemmin esimerkiksi oppositioliikkeiden toimintaan mikrodemokratiassa. Hän näkeekin myös yhtäläisyyksiä scifi-kirjailijan työn ja poliittisen opposition roolin välillä.

– Oppositiopuolueen pitäisi tarjota omanlaisensa spekulatiivinen kertomus: jos me olisimme vallassa, maailma näyttäisi tältä.

Olderin luoma maailma ei ole dystopia, mutta ei myöskään täydellinen utopiakaan. Kirjailijan mukaan epätäydellisten järjestelmien kuvitteleminen voi olla tärkeämpää kuin täydellisten ideoiminen, koska epätäydelliset vaihtoehdot tuntuvat helpommilta toteuttaa.

– Vaihtoehtojen tarjoaminen muistuttaa meitä siitä, että maailmaamme määrittelevät järjestelmät eivät ole syntyneet luonnostaan tai mahdottomia muuttaa. Romaanin toiveikkuus ei minusta ole lähtöisin siinä esitellyn järjestelmän paremmuudesta nykyhetkeen verrattuna, vaan hahmojen halusta jatkaa työtä sen kehittämiseksi.

Malka Older

Syntynyt 1977.

Väitöskirjantekijä ranskalaisessa Institut d’études politiques de Paris (Sciences Po) -yliopistossa, jossa tutkii katastrofiavun ja hallinnon dynamiikkaa hurrikaani Katrinan sekä Japanin vuoden 2011 maanjäristyksen tapauksissa.

Yli vuosikymmenen kokemus humanitaarisen avun ja kehitysavun parissa. Hän on työskennellyt katastrofialueilla Sri Lankassa, Ugandassa, Darfurissa, Indonesiassa, Japanissa sekä Malissa.

Esikoisromaani Infomocracy julkaistiin 2016, jatko-osa Null States ilmestyy syyskuussa.

Ehdolla parhaalle uudelle scifi- tai fantasiakirjoittajalle myönnettävän John W. Campbell -palkinnon saajaksi. Palkinto myönnetään 11. elokuuta Helsingissä pidettävässä Worldcon-tapahtumassa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Keskustan Antti Kaikkonen ja SDP:n Antti Lindtman eduskunnassa.

Keskusta ja demarit eivät ottaneet vihreitä ja vasemmistoliittoa mukaan välikysymykseensä – Vasemmistoliiton Pekonen: ”En tiedä syytä”

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen.

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

Israelin armeija aloitti viikonloppuna uuden, hyökkäyksen Gazassa. Kuvassa israelilaissotilaita miehitetyllä Länsirannalla.

Vasemmistoliitto vaatii nopeaa toimintaa Gazan pakkosiirtojen estämiseksi: ”Tappamisen on loputtava”

Valtiovarainministeri Riikka Purra ja pääministeri Petteri Orpo hallituksen kehysriihineuvotteluiden tiedotustilaisuudessa Helsingissä 23. huhtikuuta.

Hallitus päätti, että rahaa on: Kuinka merkittävä ideologinen muutos kehysriihessä tehtiin? – Näin vastaavat toimittaja, kansanedustaja ja tutkija

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
02

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

 
03

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

 
04

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

 
05

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Myanmar ei ole turvallinen rohingyoille

18.05.2025

Luomuteen viljely yleistyy Keniassa

18.05.2025

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

18.05.2025

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

18.05.2025

Ilmastonmuutos pakottaa Andien naiset opettelemaan uusia viljelymenetelmiä

17.05.2025

Varsinais-Suomen vasemmistoliitto jakoi aluevaltuustopestinsä

17.05.2025

Metsästäjät muuttuivat luonnonsuojelijoiksi – Bangladeshissa etniset vähemmistöt ovat havahtumassa varjelemaan metsiään ja villiä luontoa

17.05.2025

Valokuvat näyttävät Israelin sotarikokset – ja raunioista versovan vastarinnan

17.05.2025

Amputoituja raajoja ja mielen haavoja – Sodan pitkä varjo näkyy kolmasosassa syyrialaisia

17.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela arvioi Purraa:”Ei näemmä kehtaa enää edes puolustaa hallituksen politiikkaa”

17.05.2025

Orpon hallitus häviää taas Marinin hallitukselle – Kansalaisista vain reilu neljännes on tyytyväinen Orpon hallituksen toimiin

17.05.2025

Minja Koskela puolustaa tuilla eläviä terveitä ihmisiä: ”Kun palkka ei riitä”

16.05.2025

Suomen kanta muuttui: Seurauksena epävarmuutta ja epäjohdonmukaisuutta

16.05.2025

Raportti: Ääriliikkeet hyödyntävät nuoren traumataustaa rekrytoinnissaan – ”Tarjoavat positiivisia kokemuksia ja adrenaliinibuustia”

16.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään