Suomalaiset kokevat saavansa vastinetta maksamilleen veroille, selviää STTK:n teettämästä kyselystä. Tyytyväisyyttä verojen vastineelle koetaan laajasti eri tulo- ja ikäryhmissä, etenkin toimihenkilöiden keskuudessa. Vain kolme prosenttia vastaajista ilmoitti, että ei koe lainkaan saavansa vastiketta maksamilleen veroille.
– Tulokset vahvistavat käsitystä, että ajoittaisesta valituksesta huolimatta kansalaiset kokevat julkisen sektorin toimivan pääsääntöisesti kustannustehokkaasti. Julkisen sektorin palkansaajat voivat perustellusti tulkita tulokset kiitoksena ja kannustuksena, kommentoi kyselyn tuloksia STTK:n pääekonomisti Ralf Sund.
Kyselyyn vastanneista puolestaan 68 prosenttia katsoi, että veronmaksukyvyn tulisi vaikuttaa nykyistä enemmän veronmaksuun. Näin koettiin varsin laajalti eri tulo- ja ikäryhmissä, myös 4 000–6000 euroa kuukaudessa ansaitsevien keskuudessa. Vasta yli 6 000 euroa kuukaudessa ansaitsevat kokevat, että veronmaksukyvyn ei tulisi vaikuttaa nykyistä enemmän verotukseen.
Verotuksen oikeudenmukaisuutta lisättävä
– Tuloksissa on merkittävää, että myös suhteellisen hyvätuloiset kannattavat progressiivista verotusta – jopa sen kiristämistä. Kansalaisten enemmistön kanta tukee vahvasti STTK:n verolinjauksia, joiden vahva sanoma on ollut jo vuosia verotuksen oikeudenmukaisuuden lisääminen, Sund muistuttaa.
Vastaajat pitävät palkkaverotuksen keventämistä yritysveron keventämistä tärkeämpänä. Hieman yllättäen myös yrittäjien keskuudessa palkkaveron alennus ajaa yritysveron alennuksen edelle.
– Jos veronalennuksia on hallituksen budjettiriihessä tulossa, on kansalaisten mielipide varsin selvä ja antaa tukea pieni- ja keskituloisille kohdistuvaan veronalennukseen, tulkitsee Sund kyselyn tuloksia.
Aula Research Oy toteutti STTK:n toimeksiannosta kansalaistutkimuksen 29.6.–8.8. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 431 työikäistä (18–64-vuotiasta) henkilöä ympäri Suomen.