Kunta-alan palkansaajajärjestöt valmistautuvat syksyn palkkaneuvotteluihin ja vaativat selkeitä palkankorotuksia. Yhtenä osana neuvotellaan monivuotisesta palkkausohjelmasta.
– Kysymys palkkausohjelman taustalla kuuluu, miten julkisen sektorin työnantaja näkee palkkojen kehittymisen jatkossa, suhteessa yleiseen palkkatasoon, akavalaisen neuvottelujärjestö Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoo.
Tehyn edunvalvontajohtajan Else-Mai Kirvesniemen mukaan kunta-alan palkkausohjelman tarkoitus on turvata palkkojen taso myös tulevaisuudessa.
– Siitä pitää neuvotella muiden edessä olevien neuvottelujen yhteydessä. Palkkausuudistus vaatii kuitenkin useamman vuoden rynnistyksen.
Myös Jyty ja JHL vaativat uuden palkkausohjelman rakentamista kunta-alalle.
Ansiokehitys teollisuuden tasolle
Kunta-alan liitoille sopii, että vientialat sopivat palkankorotuksensa ensin ja muut liitot seuraavat niitä.
Jukon Luukkaisen mielestä tärkeintä on ostovoiman selkeä paraneminen.
– Paranemisen tulee olla tavoitteena, koska ostovoimamme heikkeni lomarahojen osittaisella, määräaikaisella leikkauksella. Kiky-sopimuksen takia vain julkisen sektorin palkansaajien ostovoima heikkenee. Näin ei voida jatkaa.
Palkankorotusvaatimukseen Luukkainen ei vielä ota kantaa.
– Ennen päätöstä pohdimme talouskehitystä ja katsomme, mitä yksityisellä sektorilla sovitaan. Niiden ratkaisujen ohjalta teemme porukalla selvityksiä ja päätämme tavoitteistamme vasta sen jälkeen. Meillä on aikaa katsella ja odotella, koska kunta-alan sopimukset umpeutuvat vasta tammikuun lopussa, Luukkainen muistuttaa.
JHL:n puheenjohtajan Päivi Niemi-Laineen mukaan yksityisen sektorin ansiokehitys oli viime vuonna 0,6 prosenttia.
– Ero kunta-alan ja yksityisen sektorin välillä oli huima.
Meillä ansiokehitys oli lomarahaleikkausten jälkeen 1,8 prosenttia miinuksella, Niemi-Laine kertoo ja odottelee mielenkiinnolla Metsäteollisuuden ja Teknologiateollisuuden neuvottelujen tuloksia.
– Sopimustemme kustannusvaikutuksen pitäisi olla sama kuin vientialoilla. Teollisuuden sopimuksiin tulee tietysti kaikkea muuta, mitä meille ei tule, mutta palkkoihin haluamme yleisen tason korotukset.
Yleiskorotus on ainoa vaihtoehto
Tehyn Kirvesniemi vaatii palkankorotuksia.
– Tavoitteemme on lomarahaleikkausten huomioiminen seuraavassa sopimuksessa. Ne ovat vaikuttaneet negatiivisesti sekä yksittäisten ihmisten elämään että kansantalouteen. Tämä on ollut kestämätön ratkaisu.
Kirvesniemen mukaan myös Tehy seuraa, miten yksityisen puolen neuvottelut lähtevät käyntiin ja minkälaisia ratkaisuja sieltä tulee.
Jytyn puheenjohtajan Maija Pihlajamäen mukaan ainakin Jyty tulee neuvotteluissa korostamaan matalapalkkaisten, naisvaltaisten alojen palkkauksen parantamista.
– Yleiskorotus on ainoa vaihtoehto, jolla tilannetta voisi parantaa.