Ammattiliitto Pro kehottaa hallitusta ottamaan tavoitteikseen erityisesti positiivisen talouskehityksen vahvistamisen, yksityisen sektorin investointien vauhdittamisen, työllisyysasteen nostamisen sekä kotimaisen ostovoiman tukemisen.
Pro suositteleekin hallitukselle muun muassa työn verotuksen keventämistä kotimaisen ostovoiman ja työllisyyden vahvistamiseksi, tasa-arvoisempaa työelämä perhevapaita uudistamalla ja palkkatuen korottamista ja sen kehittämistä tukemaan jatkotyöllistymistä. Pro esittää myös yritystukien kohdentamista kasvualoille, energiaverotuksen muuttamista uusiutuvia energiamuotoja suosivammaksi ja osaamisen ja koulutustason kehittämistä.
Hallituksen budjettiriihessä tekemät ratkaisut tulevat omalta osaltaan vaikuttamaan syksyn työmarkkinaneuvotteluiden edistymiseen ja neuvotteluiden lopputuloksiin. Ammattiliitto Pro toivookin hallitukselta budjettiriihestä veropoliittisia ratkaisuja jotka tukevat neuvottelukierroksen onnistumisen edellytyksiä.
– Hallituksen on osoitettava erityistä huomiota työllisyyden vahvistamisessa sille, ettei meille pääse muodostumaan uudelleen vastaavalla tavalla rakenteellista työttömyyttä kuin 90-luvun laman jälkeen. Kaikki kädet pitää nyt saada töihin. Tämä on aivan keskeistä jo pelkästään huoltosuhteen vuoksi, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa.
Yritystuet uudistettava
Pron linja on, että yritystukia tulee uudistaa niin, että entistä suurempi osa saataisiin kohdistettua kasvualoille.
– Tämä osaltaan vahvistaisi uuden osaamisen syntymistä Suomeen. Ja korkea osaaminen on se, minkä varassa Suomessa voidaan parantaa tuottavuutta ja vastata teknologiseen kehitykseen myös jatkossa, Malinen jatkaa.
Perhevapaiden uudistaminen on hänen mukaansa käynnistettävä välittömästi ja uudistuksella tulee tavoitella naisten työmarkkina-aseman parantamista, palkka tasa-arvon edistämistä sekä joustavampaa työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista.
– Hallituksella olisi nyt mahdollisuus uudistaa perhevapaajärjestelmä vastaamaan 2010-luvun työelämää. Toivottavasti hallituksessa ymmärretään tarttua tilaisuuteen, Malinen linjaa.
Osaaminen ja koulutus politiikan keskiöön
Osaamiseen ja koulutukseen panostamisen tulee Pron mukaan olla edelleen politiikan keskiössä. Väestön koulutustason nousu on pysähtynyt, ongelma keskittyy etenkin nuorempiin ikäluokkiin.
– Koulutustaso on saatava nousuun, se on ennen kaikkea sijoitus kilpailukykyymme tulevaisuudessa. Nuorten koulutustason heikkeneminen johtaa palkkatason laskuun, kun alhaisen arvonlisän työstä maksetaan pieniä palkkoja. Tämä johtaa pahimmillaan paitsi kasvavaan tarpeeseen tukea verovaroin matalia palkkoja, johtaa se lisäksi myös matalampiin eläkkeisiin, Malinen summaa.