Suomen sisällissodasta tulee ensi vuonna kuluneeksi sata vuotta. Lähestyvän muistovuoden kunniaksi Tyovaenliike.fi-sivustolle on avattu sisällissodan hautoja, teloituspaikkoja ja muistomerkkejä kartoittava Punaisten muistomerkit -verkkopalvelu .
Palveluun on koottu yli 250 muistomerkin paikkatiedot valokuvineen ja taustatietoineen. Kyseessä on maan kattavin sisällissodan jälkiä kartoittava tietokanta.
Palvelun karttaa esimerkiksi Jämsän kohdalta klikkaamalla saa selville, että punaisten joukkohaudalla on Jämsän kunnan 1940-luvun puolivälissä pystyttämä muistomerkki sekä vuonna 2001 pystytetty kaksiosainen ”Rauhan ja sovinnon muistomerkki”, joista molemmista on myös kuvat.
Palvelussa kerrotaan, että ”ryhmäteloitukset Jämsässä alkoivat helmikuun puolivälin jälkeen ja jatkuivat pitkälle toukokuuhun. Kaikkiaan teloitettiin noin 80 henkilöä. Mukana oli myös naisia, mutta useimmiten uhri oli työväenliikkeessä aktiivisesti toiminut miespuolinen työmies tai torppari. Kun mukaan lasketaan myös vankileireillä nälkään kuolleet, rintamilla kaatuneet ja kadonneet jämsäläiset, kansalaissodan johdosta pitäjä menetti 152 punaiseksi katsottua kuntalaista. Taisteluita kunnan alueella ei ollut”.
Sisällissodan uhreja 36 000
Keväällä 1918 syttynyt sisällissota oli maamme historian suurimpia tragedioita. Verisissä taisteluissa ja vankileireillä kuoli tai katosi yli 36 000 suomalaista. Sodan repivä vaikutus heijastui tapoihin, joilla sitä muistettiin. Virallinen Suomi hyväksyi punaiset muistomerkit vasta vuosikymmeniä konfliktin päättymisen jälkeen.
Vuosina 1918–2000 pystytettyjen Punaisten muistomerkkien kartoitus alkoi dosentti Ulla-Maija Peltosen Suomen Akatemian tutkimushankkeessa vuosituhannen vaihteessa. Työväenmuseo Werstas on jatkanut muistomerkkitietokannan päivittämistä ja ylläpitoa hankkeen valmistuttua. Kartoitustyö ja tietokannan laajentaminen jatkuvat edelleen. Työtä sen eri vaiheissa ovat tukeneet lukuisat työväenliikkeen toimijat.
Tyovaenliike.fi -sivusto on osa työväenliikkeen itsenäisyyden juhlavuoden ja sisällissodan muistovuoden ohjelmaa.
Muistomerkkitietokannan lisäksi sivustolla on runsaasti Suomen itsenäistymisen vuosiin liittyvää historiallista materiaalia.