Luottamus on työmarkkinaneuvotteluiden sementti, jolla rakennetaan tuloksellista sopimuspolitiikkaa halki vuosikymmenten. Näin voi tiivistää keskeisen opetuksen Lasse Laatusen ja Arto Niemisen kirjasta Kolmikannan kulisseissa.
Tiistaina julkistetun teoksen alaotsikko kuuluu Lasse Laatusen neljä vuosikymmentä työmarkkinapolitiikassa. Se tarjoaa kirjan päähenkilön pitkän uran kautta näköalapaikan työmarkkinaneuvotteluiden ja lainvalmistelujen kabinetteihin. Niissä on soviteltu yhteen vastakkaisia etuja silmämääränä kansakunnan menestys, joskin eri lähtökohdista ymmärrettynä.
Kirjan toinen kirjoittaja, Arto Nieminen teilaa vääräksi yleisen käsityksen, että työmarkkinaneuvottelujen kabineteissa kyse olisi valtapeleistä.
– Neuvotteluissa ei taistella vallasta vaan asioista. Ajetaan omien etuja, Nieminen totesi.
Niemisen kokemukseen perustuva käsitys on syntynyt pitkän uran aikana työmarkkinatoimittajana ja myös neuvottelujen toimijana Journalistiliiton puheenjohtajan tehtävässä.
Laatunen jäi eläkkeelle Elinkeinoelämän keskusliiton johtajan tehtävistä vuonna 2014. Hänen urastaan kertovaa kirjaa voi lukea myös neuvottelutaidon oppikirjana. Se sisältää tapahtumia ja neuvotteluvääntöjä, joiden toimijoihin kinostuu yhteen laskettuna satojen vuosien neuvottelukokemus.
– Neuvottelujen lainalaisuudet eivät muutu miksikään, vaikka ajat ja tilanteet muuttuvat, Laatunen vakuuttaa.
Reilu punakone
SAK oli Laatusen mukaan vastapuolena järjestö- ja neuvotteluvoimaltaan vahvin ja samalla hankalin. Hän vertaa vastapuolta Neuvostoliitto-vainaan pelottavan tehokkaaseen punakoneeseen.
– SAK on neuvottelujen punakone, ei tosin voittamaton. SAK on vaikea, mutta rehti. Sieltä ei tule päähän kohdistuvia taklauksia.
Laatunen antaa tunnustusta SAK:n neuvotteluosaamiselle, joka henkilöityi puheenjohtajiin Lauri Ihalaiseen ja myöhemmin Lauri Lylyyn.
Keskinäiseen luottamukseen kuului periaate, ettei poliittisia suhdanteita käytetä hyväksi, vaan haetaan kestävämpiä tuloksia.
Asia on ilmeisen tärkeä, sillä julkistamistilaisuudessa kirjaa kommentoinut Lauri Ihalainen antoi samaisesta asiasta tunnustusta Laatuselle.
– On tärkeää, ettei pyritä mieleisiin tuloksiin poliittisten ohituskaistojen avulla. Tällaistahan yritti viimeksi Juha Sipilän hallitus pakkolaeillaan.
Luottamuksen rakentaminen vie Laatusen mukaan aikaa, mutta sen voi tuhota nopeasti.
– Erimielisyyksiä ei peitellä. Vastapuolen näkemyksiä pitää kuitenkin ymmärtää, vaikkakaan ei hyväksyä.
”Sinisen hetken osaaja”
Kirjan julkistustilaisuudessa Ihalainen luonnehti Laatusta ratkaisuhakuiseksi toimijaksi, joka on korostanut sopimusyhteiskunnan tärkeyttä ja tunnustanut sen tuloksia.
Laatunen on Ihalaisen mukaan ”sinisen hetken taitaja”. Laatunen on osannut pelisilmällään nähdä oikean hetken, jolloin suma saadaan liikkeelle.
Laadukas työnäyte Laatusen hoksnokasta oli vuoden 2009 ”sosiaalitupo”, jossa Laatunen onnistui vapauttamaan työnantajat Kela-maksuista. Asia oli ollut työnantajien tavoitteena yli viitisenkymmentä vuotta, eikä sen toteutumiseen uskonut enää oikein kukaan.
Laatunen kuitenkin huomasi momentumin tulleen ja asetti Kela-maksun poistamisen työnantajien ehdoksi ratkaisulle.
Monen muun asian ohella sosiaalitupolla torjuttiin työttömyysturvan leikkaukset ja työnantajat saivat Kela-maksun poiston, joka merkitsi miljardin huojennusta työnantajamaksuihin.