Keskustan eduskuntaryhmän mielestä hallituksen viime vuonna säätämiä perheenyhdistämisen tulorajoja tulisi harkita uudelleen. Edellytys riittävästä toimeentulosta ulotettiin koskemaan myös kansainvälistä suojelua saaneita viime vuoden heinäkuussa voimaan tulleella muutoksella.
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen myönsi perjantaina käytännön osoittaneen, että korkeat tulorajat ovat johtaneet hankaliin tilanteisiin. Keskusta julkisti maahanmuuttopoliittisen ohjelmansa.
Jos Suomeen yksin tullut aikuinen mies haluaa vaimonsa Suomeen, hänellä pitää olla 1 700 euron nettotulot kuukaudessa. Jos hän haluaa vaimonsa ja kaksi lastaan Suomeen, hänellä pitää olla 2 600 euron nettotulot.
Kansanedustaja Sanna Marin (sd.) tulkitsi keskustan myöntäneen virheensä.
– Perheenyhdistämisen ehtojen kiristäminen oli epäinhimillinen ja sydämetön päätös. Hyvä, että keskusta on vihdoin herännyt siihen, millaista politiikkaa he ovat hallituksessa tehneet.
Kun lakia säädettiin vuoden 2016 kesäkuussa, sitä vastustivat vasemmistoliitto, vihreät, demarit ja RKP. Lain taustalla oli perussuomalaisten ajama maahanmuuttopolitiikan uusi linjaus.
Perussuomalaiset on nyt oppositiossa, mutta hallituksessa jatkava siniset on sen linjoilla.
– Perheenyhdistämistä ei helpoteta kangellakaan. Kaikkonen ajaa hallituksen hankalaan tilanteeseen, jos hän esittää tällaista vakavalla naamalla. Mikä on yhdessä sovittu, se yhdessä pitää, sanoi sinisten ryhmänjohtaja Simon Elo.
– Perheenyhdistämisen ehtoja on tiukennettu myös verrokkimaissamme. Nyt ei ole varaa luoda turvapaikanhakijoille vetovoimatekijöitä hakea Suomeen, vaan on vahvistettava EU:n ulkorajojen valvontaa, hän jatkoi.
”Vastustamalla perheenyhdistämiskriteerien höllentämistä ja pakolaiskiintiön nostoa estätte naisten ja lasten auttamista”, twiittasi vasemmistoliiton Li Andersson ministeri Sampo Terholle, joka aiemmin twiittasi, että ”siniset ei suostu turvapaikkapolitiikan kiristysten peruuttamiseen. Teemme työtä sen eteen, että turvapaikkakriisi ei koskaan toistu”.
Kokoomus ja keskusta kieltäytyivät kesällä jatkamasta hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa puolueen arvojen takia.