Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen on tehnyt kirjallisen kysymyksen luottotietonsa menettäneiden opiskelijoiden toimeentulosta. Pekonen perää hallitukselta vastauksia siihen, miten maksuhäiriömerkinnän saaneen nuoren yhdenvertainen oikeus koulutukseen ja perustoimeentulon turvaan varmistetaan.
– Opintorahan leikkaaminen on kurjistanut opiskelijoiden tilannetta entisestään. Kun opintoraha ja asumistuki eivät riitä kattamaan edes vuokramenoja, opiskelijalta edellytetään opintolainan hakemista. Ne opiskelijat, joilla on maksuhäiriömerkintä, eivät yleensä saa velkarahaa lainkaan, Pekonen sanoo.
Opintotuen riittämättömyys ajaa myös opiskelijoita perustoimeentulon asiakkaaksi. Huhtikuussa 2017 Kelasta maksettiin perustoimeentulotukea yli 40 000:lle 18–24-vuotiaalle. Tämä tarkoittaa noin 9 prosentin osuutta ikäryhmästä. Vuoden 2016 aikana esimerkiksi helsinkiläisistä 18–24-vuotiaista nuorista 20 prosenttia oli toimeentulotuen piirissä. Samaan aikaan luottotietonsa menettäneitä suomalaisia on enemmän kuin koskaan. Viime vuoden lopussa 9 prosentilla 20–24-vuotiaista nuorista oli maksuhäiriömerkintä.
– Maksuhäiriömerkintä ei enää vaikuta opintolainan valtiontakauksen myöntämiseen, mutta pankit voivat vapaasti kieltäytyä myöntämästä lainaa. Kela taas edellyttää myös luottotietonsa menettäneeltä nuorelta opintolainan hakemista ennen kuin toimeentulotukeen on oikeutta. Käytännössä opiskelijoita on juoksutettu hakeutumaan jopa useamman pankin asiakkaaksi ja tekemään useampia lainahakemuksia ennen toimeentulotuen hakemista.
Pekonen on huolissaan Kelan käytäntöjen vaikutuksesta velkaongelmien kanssa painivien nuorten pärjäämiseen.
– Koulutuksen mahdollistaminen taustaan katsomatta on parhaimmillaan keino purkaa eriarvoisuutta ja estää nuoria putoamasta kelkasta. Pahimmillaan rahattomuus ja vuokranmaksuvaikeudet häiritsevät muuten moitteettomasti sujuneita opintoja ja vaikuttavat vakavasti opiskelijan jaksamiseen arjen keskellä. Kyykytys ei auta muutenkin raskaiden opintojen etenemisessä.